Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký jubiluje

Na snímke generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Peter Dubecký počas krstu prvého zväzku publikácie Dejiny slovenskej kinematografie 1896 – 1969 dvojice filmových historikov Václava Maceka a Jeleny Paštékovej. Foto: TASR - Martin Baumann

Peter Dubecký zastáva dôležité funkcie vo viacerých inštitúciách audiovizuálneho a kultúrneho prostredia.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Peter Dubecký pôsobí v pozícii generálneho riaditeľa Slovenského filmového ústavu od roku 1998. V kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie bol v roku 2013 nominovaný na Krištáľové krídlo za obnovu audiovizuálneho dedičstva Slovenskej republiky (SR). V utorok 15. augusta sa dožíva životného jubilea – 60 rokov.

Peter Dubecký sa narodil 15. augusta 1957 v Bratislave. Je absolventom Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (FTF VŠMU). Dôležité funkcie zastáva vo viacerých inštitúciách audiovizuálneho a kultúrneho prostredia. Je členom prezídia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie, Správnej rady VŠMU, Vedeckej a umeleckej rady FTF VŠMU a viceprezidentom Slovenskej asociácie producentov v audiovízii.

V roku 1993 sa ako jeden z hlavných zakladateľov stal predsedom Asociácie slovenských filmových klubov a až do 15. augusta 2010 pôsobil v pozícii jej štatutára, v súčasnosti je čestným predsedom. Od roku 2007 je členom komisie pre udeľovanie Ceny predsedu Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) za rozvoj kultúry a humanitného vzdelávania. Od roku 2012 pôsobí v Rezortnej koordinačnej skupine, ktorá je priamym poradným orgánom ministra kultúry SR v rámci národného projektu OPIS. Zároveň je hlavným odborným manažérom a garantom národného projektu Digitálna audiovízia. Od roku 2015 je súčasťou Rady vlády Slovenskej republiky pre kultúru.

Dubecký stál tiež pri zrode Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest a dodnes je na Slovensku jeho riaditeľom.

Je nositeľom viacerých prestížnych ocenení, medzi inými napr. Zlatej medaily Akadémie múzických umení (AMU) v českej Prahe, Výročnej ceny Asociácie českých filmových klubov, Ceny KRISTIÁN či Ceny Zlatý ledňáček festivalu FINÁLE Plzeň.