Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

George Clooney dostane čestný Zlatý glóbus - cenu Cecila B. DeMilla

George Clooney Foto: TASR/AP Photo

George Clooney dostane cenu za celoživotný prínos pre kinematografiu.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Oscarový herec, režisér a producent George Clooney dostane cenu Cecila B. DeMilla - čestný Zlatý glóbus za celoživotný prínos pre kinematografiu, uviedli v pondelok organizátori podujatia.

Jedna z hollywoodskych stálic na scéne i za kamerou, 53-ročný Clooney, prevezme cenu na januárovom odovzdávaní prestížnych Zlatých glóbusov, jedného z najvýznamnejších filmových ocenení, ktoré organizuje hollywoodska asociácia zahraničných novinárov.

"Cena pre Clooneyho je za jeho neuveriteľný prínos pred kamerou a za ňou," povedal Theo Kingma, prezident asociácie.

Clooney, držiteľ dvoch Oscarov (za vedľajšiu úlohu vo filme Syriana a ako producent filmu Argo) získal tiež tri Zlaté glóbusy, z toho dva v kategórii herec v hlavnej úlohe - vo filmoch Deti moje(2012) a Braček, kde si?(2001).

Tento rok režíroval už svoj piaty film, vojnovú drámu z druhej svetovej vojny s názvom Pamiatkari, v ktorej si zahral jednu z hlavných úloh. Diváci sa na Clooneyho môžu tešiť aj v pripravovanom filme "Hack Attack" rozprávajúcom o obrovskej afére okolo odpočúvania telefónov britských politikov a známych osobností, ktorá viedla k zániku nedeľníka News of the World.

Cena Cecila B. DeMilla, ktorú Clooney dostane, je pomenovaná podľa vplyvného hollywoodskeho režiséra, ktorý pôsobil v ére nemého aj zvukového filmu. Túto cenu v minulosti získali napríklad herečka Jodie Fosterová, herci Morgan Freeman a Robert De Niro a režiséri Steven Spielberg a Martin Scorsese.