Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Gladiator má nový album Deň, čo mal dávno prísť s piesňou Čas vianočný

Skupina Gladiator - v popredí spevák Miko Hladký. Foto: Leada photostudio

Deň, čo mal dávno prísť je v poradí 14. štúdiovkou skupiny. Fanúšikovia na ňu čakali štyri roky, predchádzajúci album 13 vydala kapela v novembri 2014.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Čas vianočný je názov novej vianočnej pesničky skupiny Gladiator. Autorom hudby aj textu je Georgio Babulic, spoluúčinkuje Symfonický orchester Slovenského rozhlasu a Detský dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu. Skupina ju zaradila na nový album, ktorému dala názov Deň, čo mal dávno prísť, a vychádza 24. decembra.

„Čas vianočný je naša nová vianočná pesnička, preto aj nový album vydáme 24. decembra, aby sme ukázali, že na ňom máme našu prvú vianočnú pesničku, z čoho sa celá kapela teší. Chceli sme mať vianočný song už pred pár rokmi, vždy sme ale premeškali čas. Tentoraz sme si dali záležať, aby sme nepremrhali situáciu, riešili sme to už v lete,“ povedal pre TASR spevák a gitarista Miko Hladký.

„Zložil som hudbu aj text, chcem vyzdvihnúť Tona Popoviča, ktorý napísal party pre symfonický orchester, čím dodal pesničke vznešenosť a vianočnú atmosféru. Finálny výsledok v podobe tejto piesne sa nám veľmi páči. Na albume je v dvoch verziách. Keď sme ju mixovali, páčilo sa nám, ako hrá orchester, tak sme vyrobili aj akustickú verziu bez elektrických nástrojov,“ dodal Babulic.

Deň, čo mal dávno prísť je v poradí 14. štúdiovkou skupiny. Fanúšikovia na ňu čakali štyri roky, predchádzajúci album 13 vydala kapela v novembri 2014. Novinka ponúka rovný tucet piesní, sú nimi titulná Deň, čo mal dávno prísť, Poď do vody, Keď som s ňou, Možno to chce čas, Nič nemá cenu ako ty, Lepší človek, Milióny ciest, Zhora dole, Mám ťa rád, Ty si tá, Čas vianočný a ako bonus aj akustická verzia piesne Čas vianočný.



„Dali sme na album pesničky Milióny ciest a Zhora dole, ktoré vyšli ako single pred týmto albumom, dali sme naň aj pesničku Ty si tá, ktorá je staršia a zatiaľ sme ju nevydali na žiadnom albume. Piesne sme skladali v zabehnutom móde, Georgio texty aj hudba, hudba ja a opäť sme spolupracovali s textárom Vladom Krauszom, ktorý nám opäť napísal veľmi pekné texty. Spolupráca s ním sa stále prehlbuje,“ uviedol k novinke Miko Hladký.

„Koncerty sú to, čo nás najviac baví a zamestnáva, odohrali sme koncerty na turné aj na festivaloch. Pokračujeme v akustickom turné, ktoré sme začali už minulý rok. Plánujeme veľa koncertov, na ktorých predstavíme aj nové pesničky. A pomaly začneme s prípravou na 30. výročie skupiny,“ doplnil Georgio.

Skupinu Gladiator založila v roku 1991 trojica bratov Miko, Maroš a Dušan Hladkí spolu s Georgeom Babulicom. V januári 1992 vyšiel ich debutový po anglicky spievaný album Designation. Videoklip s piesňou Profitable Losses odvysielala hudobná stanica MTV, bol to prvý klip kapely zo Slovenska. V roku 1993 vyšiel ich druhý anglický štúdiový album Made Of Pain. Videoklip so skladbou My World vysielala stanica MTV aj nemecká Viva. V priebehu ďalších štyroch rokov vydali ešte tri štúdiové albumy v angličtine, Third Eye, Dogstime a Legal Drug. Na piatom Legal Drug, vydanom v roku 1997, bola záverečnou piesňou aj prvá pieseň so slovenským textom Slovenská. Odvtedy interpretujú skladby v slovenčine. Dnes majú na svojom konte vrátane nového 14 štúdiových albumov. Vo februári 2018 vydali koncertný záznam Gladiator Akustik Live. V októbri 2018 prichádzajú s novým singlom Keď som s ňou, ktorým avizovali nový album.