Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Grand Prix za najlepší film na 14. MFF Bratislava získala La Sirga

Štefan Kvietik Foto: TASR/Miroslava Cibulková

Ocenenie za mimoriadny prínos v slovenskej kinematografii si z festivalu odniesol Štefan Kvietik.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Medzinárodný filmový festival Bratislava ukončil vo štvrtok večer (15.11.) záverečný ceremoniál v Cinema City Eurovea, na ktorom porotcovia udelili Grand Prix a ďalšie ceny.

Víťazným filmom 14. MFF Bratislava a držiteľom Grand Prix za najlepší film sa stala kolumbijsko-francúzsko-mexická snímka La Sirga režiséra Williama Vegu. Porota ocenila "kinematografické kvality tohto mimoriadne citlivého portrétu spoločnosti, nad ktorou neustále visí hrozba násilia".

Ocenenie najlepší režisér získal Jan Ole Gerster za film Oh Boy/ Ty kokso! Porotcovia ocenili veľmi dôkladnú réžiu, ktorá "umožňuje postavám vyniknúť", a "obraz dnešnej mladej generácie, trocha stratenej, a predsa nepoľavujúcej v úsilí vybojovať si miesto pod slnkom napriek egoizmu v spoločnosti".

Titul najlepšia herečka udelili Rivke Gur za výkon v snímke Hayuta ve Berl/ Epilóg režiséra Amira Manora. Za tento film získal ocenenie v kategórii najlepší herec aj Yosef Carmon. A snímku ocenila aj Študentská porota, ktorá sa svoju cenu rozhodla udeliť Epilógu za "citlivú reflexiu staroby v súčasnom Izraeli s vyrovnanou dávkou tragikomédie".

Súťaž dokumentárnych filmov vyhrala Posledná záchranka v Sofii od režisérky Iliany Metevy. Hlasy porotcov ocenili dielo, ktoré "tvorivo riskuje tým, že ukazuje iba tváre svojich protagonistov, no umožňuje im stať sa zrkadlom bolesti, drámy a stresu, ktorý ich obklopuje". Cena za najlepší krátky film patrí snímke Malody od režiséra Philipa Barkera a zvláštne uznanie filmu Dinosaurie vajcia v obývačke (r. Rafael Urban).

Porota FIPRESCI (Medzinárodná federácia filmových kritikov) v zložení Viera Langerová (Slovensko), Julia Khomiakova (Rusko), Dominique Martinez (Francúzsko) si za svojho víťaza v súťaži prvých a druhých hraných celovečerných filmov vybrala snímku Ty kokso!

Fedeora porota 14. MFF Bratislava v zložení Dubravka Lakić (Srbsko), Gidi Orsher (Izrael), James Evans (VB) udelila ex aequo cenu v medzinárodnej súťaži prvých a druhých hraných celovečerných filmov snímkam Ty kokso! a Epilóg. V súťaži slovenských celovečerných hraných a animovaných filmov odmenila česko-slovenskú snímku V tieni režiséra Davida Ondříčka.

Cena Unicredit Bank za najlepší slovenský celovečerný film patrí snímke Až do mesta Aš. "Jednohlasne sme sa rozhodli udeliť cenu tomuto celovečernému debutu, ktorý na nás zapôsobil svojím obratným prelínaním sa dokumentu a hraného filmu a citlivým vedením nehercov," uviedla v rozhodnutí medzinárodná porota 14. MFF Bratislava na margo ocenenej snímky z dielne režisérky Ivety Grófovej

V rámci ceremoniálu odovzdali aj Film Europe Award. Cenu za úspešnú prezentáciu slovenského filmového umenia v zahraničí získala herečka Gabriela Marcinková. Ocenenie za mimoriadny prínos v slovenskej kinematografii si z festivalu odniesol Štefan Kvietik a Cena za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii patrí Goranovi Paskaljevićovi a českému tvorcovi Jiřímu Krejčíkovi.