Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Gréckokatolíci si dnes v Devíne pripomínali Maticu i vierozvestcov

Národná púť na Devíne pri príležitosti 1150. výročia príchodu vierozvestov svätého Cyrila a Metoda. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dnes sa konala gréckokatolícka liturgia v Devíne pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda a 150. výročia vzniku Matice slovenskej.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Na dnešnej gréckokatolíckej liturgii v bratislavskom Devíne konanej pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda na naše územie a 150. výročia vzniku Matice slovenskej (MS) reprezentoval politikov podpredseda Národnej rady (NR) SR Ján Figeľ, podpredseda bratislavského VÚC Martin Berta (obaja KDH), macedónsky veľvyslanec na Slovensku Gjorgji Filipov, zástupcovia veľvyslanectiev Ruska, Bulharska a Srbska a ako hostiteľ predseda MS Marián Tkáč.

"Mám aj osobný dôvod, prečo som tu. Moja mamka bola gréckokatolíčka. Pred rokom odišla. Som presvedčený, že odkaz otcov a matiek by mal žiť cez náš osobný vzťah, cez vieru a kultúru," povedal pre TASR Figeľ, ktorý sa na slávnosti v Devíne zúčastnil aj vlani, na jej prvom ročníku.

"Je viacero dôvodov, prečo som tu. Jeden je cyrilo-metodský, keďže misii dvoch solúnskych bratov vďačíme za integráciu s kresťanskou Európou v plnom slova zmysle. Znamená jednotu a zároveň rozmanitosť. Tak, ako sa podarilo uchovávať odlišnosti slovanských národov, tak zároveň patrili do spoločenstva, ktoré dnes stále viac definuje spoločnú Európu," povedal. "To druhé je kresťanská inšpirácia, ktorá je základom pre hodnotovú politiku," zdôraznil Figeľ.

Prišli nie len Slováci

Na liturgii sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí nielen zo Slovenska. Pri kladení vencov k Pamätníku sv. Cyrila a sv. Metoda odmietol macedónsky veľvyslanec tlmočenie a predniesol ho v rodnom jazyku s odôvodnením, že Slovania si porozumejú aj bez prekladu. Zožal za to potlesk všetkých prítomných. "Som rád, že je tu veľa ľudí z východu aj západu Slovenska, že sú tu zástupcovia iných národov, pretože to potvrdzuje spolupatričnosť a aktuálnosť cyrilo-metodskej tradície," reagoval Figeľ.

Pripomenul, že v máji vyjde pamätná eurominca s Cyrilom a Metodom. "Aj so svätožiarami a páliom, ktoré boli na jeseň rozporované, bude kolovať po celom svete, nielen po Európe. Je to rukolapný dôkaz toho, že naša identita a európska minca je vyjadrením európskej rozmanitosti, ale zároveň jedného spoločenstva," dodal. Na otázku, prečo z kresťanskodemokraticky orientovaných poslancov NR SR prišiel na liturgiu len on, Figeľ reagoval, že tradícia týchto slávností je relatívne mladá. "Rád by som ju videl ako tradíciu. Gréckokatolícka cirkev bola na Slovensku roky utláčaná, bola likvidovaná. Dnes prežíva roky obnovy a revitalizácie. Verím, že si to všimnú aj tí, ktorí sú v politike," podčiarkol.

Národná slávnosť trvá do nedele

Pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda na naše územie a 150. výročia vzniku Matice slovenskej sa dnes a v nedeľu 28. apríla koná Národná slávnosť na Devíne.

O 10.30 h ju v Kostole sv. Kríža otvoril gréckokatolícky katedrálny zbor Kyrillomethodeon z Bratislavy. Nasledovala slávnostná archijerejská sv. liturgia, ktorej predsedal prešovský gréckokatolícky arcibiskup metropolita Mons. Ján Babjak a homíliu predniesol bratislavský eparcha Mons. Peter Rusnák. Liturgiu spevom sprevádzal zbor Kyrillomethodeon.

Po sv. liturgii sa konalo kladenie vencov k Pomníku sv. Cyrila a sv. Metoda a k Pamätnej tabuli Antona Bernoláka. Nasledovalo kladenie vencov k Pamätníku železnej opony a Pamätnej tabuli Ľudovíta Štúra.

Popoludní sa uskutoční pochod na hrad Devín, kde odznejú príhovory predsedu Matice slovenskej Mariána Tkáča a podpredsedu bratislavského VÚC Martina Bertu. Sobotňajší program uzavrie dramatické pásmo o solúnskych bratoch Dúšok živej vody.

V nedeľu 28. apríla program národnej slávnosti vyvrcholí o 11.00 h v Kostole sv. Kríža v Bratislave-Devíne ekumenickou bohoslužbou na oslavu vierozvestov.

A. DANKO: Devín spojil Slovenskú národnú stranu

Medzi niekoľkými stovkami účastníkov pochodu na hrad Devín, ktorý sa konal v rámci dnešnej národnej slávnosti, organizovanej Maticou slovenskou (MS), dominovali popri štátnych vlajkách a zástavách MS najmä zástavy Slovenskej národnej strany (SNS). Predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že účasť nebola výsledkom organizovaného náboru straníkov, ale prišli spontánne.

Na podujatie, nad ktorým má záštitu premiér Robert Fico (Smer-SD), prišlo minimum slovenských politikov. Na rannej liturgii sa zúčastnil podpredseda Národnej rady SR a predseda KDH Ján Figeľ, popoludňajšie príhovory mali predseda Matice slovenskej Marián Tkáč a podpredseda bratislavského VÚC Martin Berta (KDH), ktorý prítomných pozdravil v mene predsedu samosprávneho kraja Pavla Freša (SDKÚ-DS).

"Nemyslím si, že táto príležitosť je určená na to, aby sa tu predvádzali politici. Ja som prišiel ako zakladajúci člen novodobej Matice slovenskej, ale aj ako predseda SNS," reagoval Danko.

Účasť národniarov ho však potešila. "Ľudí to znova začalo baviť. Keďže sme urobili v SNS veľa zmien, beriem to ako pozitívum. Z Nitry tu máme dva autobusy, máme tu slušné zastúpenie krajských a okresných organizácií. Videl som tu prvého podpredsedu Rafaela Rafaja. Nechcem odhadovať, koľko nás tu je, ale veľa," dodal. "Nie je to nič organizované, je to spontánne," povedal s tým, že stranu, ktorá prechádza komplikovanou etapou vývoja, znovu spájajú myšlienky, na ktorých bola založená.

Štúrov odkaz stále žije

"Idea štúrovcov nás stále oslovuje. Považujeme ich za zakladateľov politiky a filozofie národniarstva. Dvadsiateho štvrtého apríla 1836 prijali tu, na Devíne, slovenské mená. Je veľmi príjemné prísť, podobne ako oni, vyšliapať si to na Devín a v kruhu takéhoto množstva ľudí im vzdať česť a zároveň hovoriť aj o Cyrilovi a Metodovi, keďže celý rok sa nesie v ich znamení," reagoval Rafaj.

Popri matičiaroch a členoch SNS sa na pochode zúčastnili gréckokatolíci, ktorí pricestovali zo všetkých kútov Slovenska primárne na rannú liturgiu v Kostole sv. Kríža, ale v menšom aj zástupcovia radikálnych, národne orientovaných hnutí. Tí sa slávnosť snažili využiť na propagáciu svojich myšlienok rozdávaním letákov s heslami.

Pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda na naše územie a 150. výročia vzniku Matice slovenskej sa dnes a v nedeľu 28. apríla koná Národná slávnosť na Devíne.

Dnes ju po liturgii a kladení vencov k pamätníkom vierozvestov a obetí komunizmu zavŕšil pochod na hrad Devín a slávnostné príhovory, v nedeľu 28. apríla program národnej slávnosti vyvrcholí o 11.00 h v Kostole sv. Kríža v Devíne ekumenickou bohoslužbou na oslavu vierozvestov.

M. TKÁČ: Obnovujeme tradíciu pútí na Devín a Maticu ako nositeľku slovenskosti

Matica slovenská (MS) obnovuje tradíciu pútí na Devín a zároveň samu seba ako "hrdú nositeľku slovenskosti". Na dnešnej Národnej slávnosti na Devíne, ktorú zorganizovala MS pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda na naše územie a 150. výročia vzniku Matice slovenskej, to vyhlásil jej predseda Marián Tkáč.

Matica organizovala slávnosť na Devíne aj v roku 2012 a dnes na ňu nadviazala druhým ročníkom. "Celé Slovensko je krásne, ale nad Devín niet. Keby nebolo Devína, nebolo by Slovensko," konštatoval dnes Tkáč v príhovore.

Zdôraznil hodnotu "zdravého vlastenectva", ktoré nie je založené na nenávisti k iným. "Náš národ ako jeden z mála na svete z vlastnej vôle nikdy nikoho nenapadol," vyhlásil Tkáč.

"Vlastenectvo, to je láska k predkom aj potomkom, je to láska k jazyku," povedal s tým, že aj preto MS podporuje zvýšenie percenta slovenskej tvorby, ktorú by mali zaraďovať do vysielania rádiá.

"Aká je to krehká identita?" opýtal sa na margo slovenskej identity Tkáč. "Veď my sme Slováci 1150 rokov," poznamenal v súvislosti s výročím príchodu vierozvestov.

Slávnosť pripomína aj výstup štúrovcov na Devín

Podpredseda bratislavského VÚC Martin Berta vo svojom príhovore zdôraznil, že slávnosť má pripomenúť pamiatku sv. Cyrila a sv. Metoda, ale aj pamiatku pamätného výstupu štúrovcov na Devín v roku 1836. "Tohoročné národné slávnosti sa konajú v jubilejnom roku 1150. výročia príchodu vierozvestov k našim predkom aj v roku 20. výročia vzniku Slovenskej republiky," vyhlásil s tým, že dedičstvo sv. Cyrila a sv. Metoda, ako aj odkaz bernolákovcov a štúrovcov, bol napokon naplnený.

"Vyhlásenie sv. Cyrila a sv. Metoda za spolupatrónov Európy pápežom Jánom Pavlom II. v roku 1980 poukazuje na spoločné zdroje kultúrnej a náboženskej tradície, z ktorej čerpala európska civilizácia a že vplyv misie oboch vierozvestov na strednú a východnú Európu je viditeľný dodnes. Vážme si toto dedičstvo, ktoré spája naše národy a rozvíjajme ho aj ďalej," uzavrel Berta.

Pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda na naše územie a 150. výročia vzniku Matice slovenskej sa dnes a v nedeľu 28. apríla koná Národná slávnosť na Devíne.

Dnes ju po liturgii a kladení vencov k pamätníkom vierozvestov a obetí komunizmu zavŕšil pochod na hrad Devín a slávnostné príhovory, v nedeľu 28. apríla program národnej slávnosti vyvrcholí o 11.00 h v Kostole sv. Kríža v bratislavskom Devíne ekumenickou bohoslužbou na oslavu vierozvestov.