Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

VIDEO: Gypsy Fest dnes otvorili Rómovia, ako ich nepoznáte

Na Hlavnom námestí v Bratislave sa začal 9. ročník svetového rómskeho festivalu Gypsy Fest. Cieľom prezentačného eventu "Rómovia ako ich nepoznáte", ktoré je súčaťou festivalu, bolo ukázať širokej verejnosti a zástupcom médií takých Rómov, o ktorých sa takmer vôbec nehovorí. Rómski policajti, colníci, hasiči, zdravotné sestry, lekári, právnici, letušky, maliari, sochári. Aj týmto profesiám sa venujú príslušníci rómskej národnostnej menšiny. Pre návštevníkov boli pripravené zaujímavé ukážky ich práce Foto: TASR - Martin Baumann

Policajti, vojaci, štátna úradníčka či kaderník. Aj príslušníkov týchto povolaní z radov Rómov mohli dnes stretnúť v Bratislave na podujatia Rómovia ako ich nepoznáte.


Bratislava 21. júla (TASR) - Policajti, vojaci, asistenti zdravia, štátna úradníčka či kaderník. Aj príslušníkov týchto povolaní z radov Rómov mohli dnes stretnúť na bratislavskom Hlavnom námestí návštevníci podujatia Rómovia ako ich nepoznáte, ktoré otvorilo 9. ročníka Gypsy festu.


GYPSY FEST 2016 by terazmedia

"Verejnosti chceme ukázať pozitívne príklady ľudí, ktorí sa napriek neľahkej životnej situácii vypracovali a dnes vytvárajú hodnoty pre túto krajinu," povedal o podujatí riaditeľ festivalu Jozef Šivák.

V súvislosti s ľuďmi, s ktorými sa mohli návštevníci podujatia osobne zoznámiť, poukázal Šivák na emotívny príbeh v pozadí života každého z nich. Príkladom je 23-ročný kaderník Tomáš Bačo zo Spišskej Novej Vsi. "Pochádza z chudobnej rodiny, no bol natoľko ambiciózny, že si otvoril vlastný kadernícky salón. Neodradilo ho ani to, že na začiatku podnikania nemal peniaze na zariadenie," prezradil Šivák.

"Chcel som sa zviditeľniť, ukázať, že aj my Rómovia vieme pracovať a chceme byť užitoční," doplnil kaderník. "Salón mám otvorený pol roka a klientela sa mi stále rozrastá," skonštatoval mladý Róm, ktorý vlastnú prax považuje za najväčšiu školu života.

Vojakov zastupoval Ladislav Smejkal z Opravárenského práporu v Martine, kde pôsobí ako veliteľ družstva opráv výzbroje tankov a bojových vozidiel pechoty. "Vyštudoval som strednú elektrotechnickú školu, neskôr pracoval v Leteckých opravovniach Trenčín. Už vtedy ma možnosť dostať sa do armády lákala," priznal. Jeho kolega v ozbrojených silách Patrik Kráľovič verí, že Rómovia v armáde nebudú v budúcnosti raritou. "Myslím si, že aj my sme dobrými príkladmi, že sa to dá, veď ja napríklad už v armáde slúžim jedenásť rokov," prezradil príslušník Ženijného práporu zo Serede.

Ešte väčšie skúsenosti v bezpečnostných zložkách má Ján Mika, ktorý deväť rokov pôsobil ako mestský policajt a už 14 rokov je v službách štátnej polície. "Policajná uniforma ma odjakživa fascinovala a táto práca ma stále baví," povedal policajt, ktorý na pozícii referent-špecialista pre prácu s komunitami slúži v Košiciach. "Môj pôvod a poznanie zvykov i mentality Rómov je určite výhodou," priznal.

Rovnako to vníma aj Richard Kováč, ktorý u polície slúži dva roky, momentálne na Obvodnom oddelení Bratislava-Staré Mesto. "Myslím, že som vždy inklinoval k zodpovednosti a to je aj dôvod, prečo som sa chcel stať policajtom," priznal Kováč. Aj on využíva znalosť komunity. "Komunikácia s Rómami je preto pre mňa ľahšia, hovorím s nimi aj o mojej práci a myslím si, že u polície by mohlo v budúcnosti slúžiť viac Rómov," povedal.

Na prezentácii nechýbali ani asistenti osvety zdravia, ktorí pôsobia v 232 lokalitách na Slovensku. Ľudia sa mohli stretnúť aj so štátnou úradníčkou Dagmar Litterovou, ktorá na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny šéfuje oddeleniu horizontálnych princípov.

Podujatie Rómovia ako ich nepoznáte zorganizovalo Občianske združenie Roma Production spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR, Ministerstvom vnútra SR, Ministerstvom obrany SR a Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

World Roma Festival "Gypsy Fest" bude pokračovať v piatok (22.7.) večer tiež na bratislavskom Hlavnom námestí. Organizátori návštevníkov lákajú na medzinárodnú hudobno-tanečnú show s názvom Noc v rómskom tábore. "Festival vyvrcholí v sobotu. O 13. hodine sa ľudia môžu pripojiť do pestrofarebného defilé a večer ich pozývame na dvojhodinový galaprogram, počas ktorého vystúpia rómske hviezdy z 11t krajín sveta," dodal Šivák.

Festival sa koná pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Gypsy Fest finančne podporil Úrad vlády SR v rámci programu Kultúra národnostných menšín 2016 a International Visegrad Fund. Gypsy Fest je súčasťou Kultúrneho leta a hradných slávností Bratislava 2016.