Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Kultúra

V decembri sa uskutoční koncert oslavujúci odkaz Hany Zagorovej

Na archívnej snímke Hana Zagorová. Foto: TASR - Oliver Ondráš

V týchto dňoch sa tiež začalo nahrávanie audioknihy podľa autobiografie Dřív, než to zapomenu, ktorú Hana Zagorová napísala v spolupráci s publicistkou Michaelou Zindelovou.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Napriek tomu, že je to už viac než rok, odkedy nás navždy opustila legendárna česká speváčka Hana Zagorová (†26. 8. 2022), záujem o jej tvorbu neustáva. Jej nezameniteľný hlas a charizmatická osobnosť nadchli za takmer 60 rokov na hudobnej scéne niekoľko generácií fanúšikov. Supraphon vydal tento rok na jeseň jej prvú kolekciu vianočných piesní pod názvom Hana Zagorová Mé svátky. A 19. decembra sa uskutoční v pražskej Lucerne prvý z dvoch spomienkových koncertov oslavujúcich odkaz deväťnásobnej držiteľky Zlatého slávika. TASR o tom informovala PR manažérka Adriana Nievelt.

Je zaujímavé, že napriek láske k Vianociam Hana Zagorová nikdy nevydala ucelený vianočný album. Vydavateľstvo Supraphon v spolupráci s dlhoročným spolupracovníkom Hany Zagorovej, producentom Lubošom Křížom zostavil sviatočnú kolekciu Hana Zagorová - Mé svátky, ktorá vyšla na CD i digitálne 29. septembra a obsahuje nahrávky zo všetkých dekád hudobnej kariéry Hany Zagorovej, pričom niektoré z nich vyšli na CD prvýkrát.

"Vianoce s Hankou boli ako rozprávka. Nezáležalo na tom, či sme ich slávili v našom útulnom byte plnom svetielok a ozdôb alebo sme ich prežívali niekde v zahraničí kvôli mojej práci. Vždy sme si ich dokázali urobiť krásne a nezabudnuteľné. Hanka milovala Vianoce a vždy sa na ne tešila. Už v lete začínala plánovať vianočné koncerty v Lucerne, kde chcela urobiť radosť svojim priaznivcom. V priebehu rokov nahrala i množstvo vianočných pesničiek. Som rád, že vďaka albumu Mé svátky môže byť Hanka na Vianoce s nami," píše v booklete CD Hankin manžel, operný spevák Štefan Margita.

V týchto dňoch sa tiež začalo nahrávanie audioknihy podľa autobiografie Dřív, než to zapomenu, ktorú Hana Zagorová napísala v spolupráci s publicistkou Michaelou Zindelovou. Načítania audioknihy sa ujala herečka Vlasta Peterková, dlhoročná priateľka Hany Zagorovej. Vydanie audioknihy je naplánované na február budúceho roka, keď sa v O2 aréne uskutoční druhá koncertná pocta Hane Zagorovej (6. 2.) v produkcii Leoša Mareša.