Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Herec, podnikateľ a politik Ľubo Roman oslavuje narodeniny

Ľubo Roman, archívne foto Foto: TASR

Ľubo Roman oslavuje jubileum, dnes má 70 rokov.

Malacky/Bratislava 12. apríla (TASR) - Herec, podnikateľ a politik Ľubo Roman sa dnes zaradil medzi sedemdesiatnikov. Narodil sa v Malackách 12. apríla 1944.

Dlhoročný člen bratislavského divadla Nová scéna bol istý čas jeho riaditeľom. Prevádzkoval aj vlastné divadlo West, v ktorom uvádzal tzv. bulvárne hry a vyslúžil si za to kritiku. Venoval sa podnikaniu, ktoré však už prenechal synom, a zabrúsil aj do politiky. V jeho bratislavskom penzióne našiel útočisko jeho ťažko chorý priateľ herec Pavol Mikulík.

Bol aj ministrom kultúry SR a bratislavským županom. Počas výkonu poslaneckého mandátu v Národnej rade (NR) SR ho postihol ťažký infarkt. V roku 2004 kandidoval na funkciu prezidenta republiky, ale kandidatúry sa napokon vzdal.

Ľubo Roman so súrodencami ešte v detstve osirel. Ako však vraví, postretal prajných ľudí, ktorí mu v ťažkých časoch pomohli. Vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

Účinkoval v mnohých filmoch

Verejnosť ho vníma ako herca, ktorý sa zapísal do pozornosti už v roku 1958 epizódnou rolou vo filme Dáždnik svätého Petra. Neskôr nasledovali úlohy v mnohých filmoch, z ktorých môžeme spomenúť My z deviatej A (1961), Slnko v sieti (1962), Stratená dolina (1976) či Hody (1987). Účinkoval aj v seriáli Kriminálka Staré Mesto (2010) a v súčasnosti hrá v ďalšom úspešnom televíznom seriáli Búrlivé víno, kde podľa vlastných slov s radosťou hrá úlohu "záporáka". Pôsobil aj v dabingu.

Pred rokmi dal impulz na založenie festivalu Most úsmevov svojou myšlienkou, že aj ľudia, ktorí majú v sebe nejakú inakosť, môžu mať tvorivé schopnosti. Na festivale účinkujú klienti zariadení sociálnych služieb. V roku 2005 sa sumou 100.000 Sk pripojil k médiám, ktoré vypísali odmenu na odhalenie vraha 21-ročného študenta Daniela Tupého.

Svoje odborné vedomosti a skúsenosti odovzdával mladej generácii ako pedagóg na javiskovú reč na VŠMU v Bratislave.

Bol aj poslancom NR SR

Poslancom NR SR sa stal po voľbách 1994. Kandidoval za Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), od 25. januára 1995 bol nezávislým poslancom. Do konca septembra 1998 pracoval vo Výbore NR SR pre vzdelanie, vedu, kultúru a šport. Na jeseň 2001 začal pôsobiť ako nezávislý expert pre kultúru pre Alianciu nového občana (ANO).

V septembri 2001 ho zvolili už v prvom kole za bratislavského župana - predsedu Bratislavského samosprávneho kraja. Od roku 2002 bol členom ANO a jej republikovej rady. Vo februári 2003 bol poverený funkciou podpredsedu a na kongrese v máji 2003 v Piešťanoch ho zvolili za podpredsedu ANO pre komunálnu politiku. V septembri 2005 ho z funkcie odvolali a vylúčili zo strany.