Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Pamätáte si na Petra Staníka z filmu Pásla kone na betóne?

Herec Peter Staník vo filme Pásla kone na betóne. Foto: screenshot/YouTube

Herec zaujal mužným zjavom, energickým a dynamickým prejavom, umocneným pohybovou pripravenosťou.

Košice/Bratislava 14. júla (TASR) - Osobitý umelecký prejav herca Petra Staníka, skrývajúci pod drsným zovňajškom neraz najkrajšie ľudské vlastnosti, radi využívali filmoví a televízni tvorcovia. Do povedomia divákov sa zapísal postavou z filmu Pásla kone na betóne. V tragikomickom príbehu režiséra Štefana Uhera z prostredia východoslovenského regiónu stvárnil postavu Bertyho. Od narodenia dramatického umelca uplynulo dnes 70 rokov.

Peter Staník sa narodil v rodine hlasového pedagóga Jozefa Staníka 14. júla 1947 v Košiciach. Pôvodným povolaním bol osvetľovač. Od začiatku 70. rokov 20. storočia sa stal členom činohry Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Od svojho vstupu na profesionálnu scénu patril medzi najobsadzovanejších hercov prešovskej činohry, kde vytvoril asi 50 postáv. Zaujal mužným zjavom, energickým a dynamickým prejavom, umocneným pohybovou pripravenosťou: Adam Smidt (Prípad Adama a Evy, 1973), D'Artagnan (Traja mušketieri, 1975). Svoj komediálny talent predviedol v klaunovsky ladenom Sekerovi (Čaj u pána senátora, 1980). Kontrastom voči prevahe kladných hrdinských a mileneckých postáv bol utiahnutý, nesmelý a zatrpknutý Medvedenko (Čajka, 1980).



Ľahko sa však prevtelil aj do postáv ako napr. Petruccio (Skrotenie zlej ženy, 1981), ktorého stvárnil ako neokrôchaného, westernového suveréna. K jeho posledným postavám, ktoré zanechali hlboký dojem, patrí slabomyseľný Lennie z drámy Johna Steinbecka O myšiach a ľuďoch, ktorá patrila k najvydarenejším inscenáciám repertoáru Divadla Andreja Bagara. Svoje umelecké kreácie na nitrianskej divadelnej scéne Staník predvádzal od roku 1983.

Na striebornom plátne zanechal herec svoje stopy v podobe divácky úspešných snímok ako Smoliari (1978) a Vták nociar (1981).



Sympatický herec Peter Staník zomrel 25. februára 1995 v Nitre vo veku len 47 rokov.