Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Dlhoročný člen RND Ján Melkovič by sa dožil 75 rokov

JÁN MELKOVIČ (vpravo) Foto: TASR/Peter Schuster

Dominantnou zložkou tvorby Jána Melkoviča sa stala dlhoročná, tvorivá, systematická spolupráca so Stanislavom Štepkom a Radošinským naivným divadlom

Spišská Nová Ves/Bratislava 24. apríla (TASR) - Hudobný skladateľ a herec Ján Melkovič bol dlhoročný člen Radošinského naivného divadla (RND). Vo štvrtok by sa dožil 75 rokov.

Ján Melkovič sa narodil 24. apríla 1939 v Spišskej Novej Vsi. V roku 1962 absolvoval štúdium kompozície a hry na flaute na bratislavskom konzervatóriu. Popri zamestnaní dramaturga Hlavnej redakcie zábavných programov Československej televízie v Bratislave pôsobil v 60. a 70. rokoch 20. storočia ako skladateľ detských piesní, scénickej hudby pre divadlá, televíziu a rozhlas, ako aj pre kabaretné programy najmä dvojice Lasica - Satinský. Krátko spolupracoval aj s bratislavským Divadlom na korze.

Po roku 1968 sa Ján Melkovič ocitol v nemilosti vtedajšej štátnej moci, ostal v slobodnom povolaní a okrem iného učil v Ľudovej škole umenia v Holíči.

Dominantnou zložkou tvorby Jána Melkoviča sa stala dlhoročná, tvorivá, systematická spolupráca so Stanislavom Štepkom a Radošinským naivným divadlom (RND). Jeho stálym členom sa stal v roku 1983. V tvorivom prostredí RND rozvinul Melkovič naplno svoj originálny skladateľský rukopis. Nemenej významná je aj jeho pedagogická práca s mladými hercami a spevákmi na bratislavskom konzervatóriu.

Melkovič zložil hudbu pre celovečerné tituly RND: Nevesta predaná Kubovi (spolu s Ferdinandom Havlíkom), Pavilón B, O čo ide, Nebo, peklo, raj, Ženské oddelenie, Loď Svet, Vygumuj a napíš, Pokoj domu tomuto, Kam na to chodíme (spolu s Jaroslavom Filipom), Lás-ka-nie, Delostrelci na Mesiaci, Hostinec Grand, Dohoda možná, Malá srdcová príhoda, Štedrý divadelný večer, Materské znamienko, Kino Pokrok, Tata, Konečná stanica, Ako som vstúpil do seba, Včela v zime, Súpis dravcov, Chaplyn, Návod na použitie, Ako sme sa hľadali, Kronika komika, Generál.

Ján Melkovič vytvoril i rad pôsobivých hereckých kreácií vo filmoch, napríklad Dovidenia v pekle, priatelia! (1970), Ľalie poľné (1972), Montiho čardáš (1989), Záhrada (1995) či Krajinka (2000), ale i na scéne RND (Nevesta predaná Kubovi, Pavilón B, Vygumuj a napíš, Ako som vstúpil do seba).

Piesne Jána Melkoviča z repertoáru RND vyšli na viacerých platniach, audiokazetách aj ako CD (Dobrá správa, Druhá dobrá správa, Zlaté slovenské ručičky), knižne pod názvom Pesničky Radošinského naivného divadla 1-3 (1987/1988). Melkovič je aj autorom zošitového albumu detských skladieb pre flautu Čačky hračky (1985) a iných.

Umelec zomrel 21. marca 2004 v Bratislave vo veku nedožitých 65 rokov.