Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Herec Robin Williams odišiel dobrovoľne spomedzi živých

Muž vychádza z prednej brány domu zosnulého amerického herca Robina Wlliamsa v kalifornskom Tiburone 12. augusta 2014. Slávneho amerického herca Robina Williamsa našli v pondelok 11. augusta v jeho dome bez známok života. Foto: TASR/AP
Americký herec Robin Williams Foto: TASR/AP

Podľa Maru Buxbauma, Williamsovho hovorcu, trpel známy herec v posledných mesiacoch depresiami.

San Francisco 12. augusta (TASR) - Predpoklady, že obľúbený oscarový herec Robin Williams spáchal vo veku 63 rokov samovraždu, potvrdila dnes kalifornská polícia.

Podľa slov Keitha Boyda, druhého muža tamojšieho súdneho lekárstva, niet žiadnych indícií, ktoré by naznačovali boj alebo iné cudzie zavinenie.

Umelca videla jeho tretia manželka, grafická dizajnérka Susan Schneiderová naposledy v nedeľu miestneho času o 22.00 h, keď sa ukladala na spánok. V ďalší deň opúšťala predpoludním dom v Tiburone pri San Franciscu - dejisko samovraždy - ešte v čase, keď Robin Williams spal. Asi o pol hodiny neskôr herec nereagoval na klopanie svojho asistenta na dvere, ktorý ho potom našiel obeseného v spálni a alarmoval záchranárov.

Rezné rany, spôsobené zrejme nožom, ktorý ležal pri bezduchom tele, sa našli aj na umelcovej ruke. Tie však nemali podiel na úmrtí, ktoré bezprostrednou príčinou bolo udusenie.

Rodák z Chicaga, ktorý pochádzal z majetnej rodiny, začínal vystúpeniami v kluboch, ale čoskoro sa rozhodol, že sa stane hercom.

Herec mnohých tvári

Na archívnej snímke z 15. novembra 1997 americký herec Robin Williams vykúka spoza závesov v jednom z hotelov v New Yorku.
Foto: TASR/AP
Jeho kariéru sprevádzalo množstvo úspechov a ocenení, vrátane Oscara za kreáciu vo filme Dobrý Will Hunting a ďalších troch nominácií na prestížnu sošku Americkej filmovej akadémie za výkony vo filmoch (Dobré ráno, Vietnam, Spoločnosť mŕtvych básnikov, Kráľ rybár). Robin Williams bol však aj laureátom piatich Zlatých glóbusov, či prestížnej Ceny Cecila B. DeMilla, dvoch trofejí Emmy a celého radu ďalších trofejí. Od roku 1990 mal hviezdičku na hollywoodskom Chodníku slávy (Walk of Fame).

Muž, ktorý žiaril ako zabávač mimoriadnych kvalít napríklad v rodinnej komédii Mrs. Doubtfire - Otec v sukni, mal v súkromí mnoho rokov problémy so závislosťami rôzneho charakteru a následne aj ťažkými depresiami. Iba začiatkom júla sa opäť rozhodol pre ďalšiu terapiu.

Robin Williams napriek tomu pracoval aj v ostatných rokoch, a to aj na filmoch s hviezdnym obsadením, aj keď sa vrcholným métam už nepriblížil.

Je tak len úplne prirodzené, že jeho náhla smrť vyvolala šok v radoch kolegov, a nielen ich.

Prezident USA Barack Obama ocenil mimoriadne umelecké schopnosti zosnulého slovami: "Bol vojakom, lekárom, géniom, opatrovateľkou detí, prezidentom, profesorom, hlučným Petrom Panom a všetkým medzitým. Privádzal nás do smiechu, privádzal nás do plaču."



Fotogaléria: Herec Robin Williams z archívu


Fanúšikovia prinášajú kvety pred dom Robina Williamsa.
Foto: TASR/AP Photo




Kto bol Robin Williams?

Robin Williams sa narodil 21. júla 1951 v Chicagu. Americký herec a komik bol plachým dieťaťom, prvý človek, ktorého začal imitovať bola jeho babička. Svojej plachosti sa zbavil na strednej škole, keď sa začal venovať divadlu. Známym sa stal vďaka sitkomu Mork & Mindy (1978 – 1982). Film Dobré ráno, Vietnam mu priniesol svetovú popularitu.

Robin vyrastal v bohatej rodine. Otec bol popredným manažérom Ford Motors a matka profesionálnou modelkou. Ako dieťa bol samotársky, žil skôr vo svojom vlastnom imaginárnom svete ako vo svete priateľov a detských hier. Strednú školu v Marin County zavŕšil v roku 1969 maturitou a hneď na to sa dal na štúdium politických vied na Claremont Men's College. Najväčšiu radosť mu však prinášalo hranie, ktoré mu umožňovalo vnášať do reálneho sveta jeho predstavy a sny z detstva. Táto činnosť ho pochytila natoľko, že sa vybral do New Yorku a na renomovanom Juilliard Institute začal navštevovať hodiny drámy. Tu si tiež začal zarábať prvé peniaze ako mím.

Pred kamerami sa po prvý raz objavil v zábavnej show Richarda Pryora, kde si ho všimol režisér Garry Marshall a ponúkol mu rolu v komédii MÔŽEM TO UROBIŤ... (1979). Napriek Williamsovmu komickému talentu sa film neuchytil a zapadol do zabudnutia. Rovnaký osud zastihol aj množstvo nasledujúcich filmov, až kým neprišiel veľký hit DOBRÉ RÁNO, VIETNAM (1987) Barryho Levinsona. Williams bol nominovaný na Oscara a konečne sa dostal na zoznamy žiadaných hercov. Ďalšiu Oscarovú nomináciu obdržal o pár rokov neskôr, keď prekvapil dramatickou rolou vo filme SPOLOČNOSŤ MŔTVYCH BÁSNIKOV (1989). Odvtedy už jeho role zaznamenávali neustále charakterové premeny a Robin sa stal hercom, ktorý nás dokáže ako rozveseliť, tak i rozplakať. Tretiu oscarovú nomináciu získal za úlohu bezdomovca v Gilliamovom KRÁĽOVI RYBÁROVI (1991) a vysnenú zlatú sošku si konečne odniesol za rolu psychiatra vo veleúspešnom DOBROM WILLOVI HUNTINGOVI (1997).

V osobnom živote to má Williams pestré. V roku 1978 za oženil s tanečnicou Velardi a mali spolu syna Zachariho. A o desať rokov neskôr si začal pomer so Zachariho vychovávateľkou, Marshou Gracesovou. Stali sa šťastným párom, vyprodukovali mega hit MRS. DOUBTFIRE - OTEC V SUKNI (1993), založili vlastnú produkčnú spoločnosť Blue Wolf a spravili si dve deti. Napriek množstvu ďalších škandálov a filmových prepadákov je v súčasnosti Robin Williams jednou z najmilovanejších filmových celebrít Ameriky.

zdroj: ČSFD