Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Pred 105 rokmi zmizla Mona Lisa z parížskeho Louvru

V španielskom múzeu Prado sa našla kópia obrazu Mona Líza, ktorá bola namaľovaná v rovnakom čase ako originál Leonarda da Vinciho a v tej istej maliarskej dielni. Informovala v stredu 1. februára 2012 o tom agentúra AP. Foto: TASR/AP

Vincenzo Peruggia ukradol pred 105 rokmi 21. augusta 1911 vo francúzskom Louvri obraz Leonarda Da Vinci Mona Lisa. Správa o tom sa okamžite stala mediálnou senzáciou.

Paríž/Bratislava 21. augusta (TASR) – Talian Vincenzo Peruggia ukradol pred 105 rokmi 21. augusta 1911 vo francúzskom Louvri obraz Leonarda Da Vinci Mona Lisa.

Keď bola krádež obrazu Mona Lisa na druhý deň zistená, správa o tom sa okamžite stala mediálnou senzáciou. Bezradná polícia sa chytila teórie, že zlodejmi mohli byť modernistickí nepriatelia tradičného umenia a začalo sa vyšetrovanie avantgardného básnika a dramatika Guillauma Apollinaira, ktorý dokonca strávil vo väzení jeden týždeň. Ďalším prominentným podozrivým bol Pablo Picasso. Krádež však zostala nevysvetlená.

O dva roky sa vec vyjasnila. Ukázalo sa, že zlodejom bol taliansky maliar – remeselník Vincenzo Peruggia.

Mona Lisa
Foto: TASR/AP


Niekoľko dní pred objavením obrazu v roku 1913 sa Vincenzo Peruggia skontaktoval s obchodníkom s umením v talianskej Florencii a začal s korešpondenciou o jeho predaji. Obchodník to považoval za žart. Peruggia ho však pozval do hotela a obraz mu ukázal. Obchodník prejavil záujem, ale na potvrdenie pravosti chcel obraz na ďalší deň ukázať expertovi. Peruggia súhlasil a autenticitu obrazu v galérii potvrdili. Zlodeja Peruggiu zatkli 12. decembra 1913 na schodoch hotela.

Talian Vincenzo Peruggia pracoval určitý čas v Louvri pre externú firmu. Monu Lisu vyniesol z galérie zabalenú v plášti. Obraz schoval vo svojej hotelovej izbe. Ku krádeži ho údajne priviedli úvahy, že talianske obrazy vo francúzskej galérii sú ukradnuté a patria jeho vlasti. To, že niektoré talianske obrazy v Louvri boli vojnovou korisťou sa nedá poprieť, ale práve Mona Lisa sa dostala do galérie ako dar.

Monu Lisu po objavení najskôr vystavovali po celom Taliansku a potom sa vrátila pod bezpečnostné sklo do Louvru. Každoročne si ju pozrie niekoľko miliónov návštevníkov.

Súd s Peruggiom bol divadlom. Ctiteľ umenia vyskakoval z miesta, hádal sa so sudcom, ten trieskal kladivom a požadoval ticho. Vo vášnivej obhajobe Peruggia vykrikoval, že ho La Gioconda počarila a že ju chcel zachrániť z Francúzska. Pre taliansku tlač sa stal hrdinom. Vo väzení strávil sedem mesiacov a potom ho prepustili, lebo podľa psychiatrov mal nedostatočný intelekt. V base dostával milostné listy, ženy pre neho vypekali koláče a posielali mu víno. Po prepustení z väzenia Peruggia povolali do armády, bojoval v prvej svetovej vojne, oženil sa a potom žil v Paríži. Zomrel v roku 1925.

V roku 2013 sa dostal do distribúcie dokumentárny film The Missing Piece: The Truth About Vincenzo Peruggia and the Unthinkable Theft of the Mona Lisa (Stratený obraz: Pravda o Vincenzovi Peruggiovi a krádeži Mony Lisy).