Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Cena Febiofestu i Cena divákov patrí filmu Cez kosti mŕtvych

Na snímke režisérka Agnieszka Holland počas slávnostného ukončenia Medzinárodného festivalu filmových klubov (MFFK) Febiofest, kde sa premietal jej film ocenený Strieborným medveďom s názvom Cez kosti mŕtvych, 8. marca 2017 v Bratislave. FOTO TASR – Jakub Kotian Foto: FOTO TASR – Jakub Kotian

Hlavnou postavou filmu je excentrická učiteľka a milovníčka zvierat v dôchodkovom veku. V jej okolí sa v rýchlom slede odohrá niekoľko záhadných vrážd.

Bratislava 9. marca (TASR) - Slávnostným uvedením poľsko-nemecko-česko-švédsko-slovenskej snímky Cez kosti mŕtvych vyvrcholil streda večer v Bratislave 24. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. "Som veľmi rada, že Slovensko je, okrem berlínskeho festivalu a Poľska, prvá krajina, kde tento film ukazujeme," vyhlásila Agnieszka Holland, režisérka filmu, ktorý na Berlinale získal Strieborného medveďa - Cenu Alfreda Bauera. Hlavnou postavou filmu je excentrická učiteľka a milovníčka zvierat v dôchodkovom veku. V jej okolí sa v rýchlom slede odohrá niekoľko záhadných vrážd.

"Máme troška trému, ako to tu bude prijaté, ako sa vám film bude páčiť. Robili sme ho s láskou, dlho, poctivo. Urobili sme ho najlepšie, ako vieme, takže ak sa vám nebude páčiť, je to váš problém," rozosmiala divákov v Kine Lumiére svetoznáma režisérka poľského pôvodu, ktorá má vo svojej filmografii štyri desiatky titulov a na konte tri nominácie na Oscara, Zlatý glóbus aj cenu z Cannes. Agnieszka Holland označuje svoj nový film za morálny thriller, kombinuje v ňom mystérium s filozofiou. Ukazuje netradičným, v niektorých momentoch až provokatívnym spôsobom, kam môže siahať ľudská brutalita nielen voči zvieratám, ale aj voči outsiderom. "Film sa začína vážne, ale potom sa môžete smiať. Niektorí si myslia, že keď je začiatok vážny, nepatrí sa smiať, ale patrí sa, chceli sme to," poznamenala filmárka, ktorá vyštudovala FAMU v Prahe, kde zažila Pražskú jar a generáciu novej vlny, a celý život si zachováva blízky vzťah k Československu. Aj po rozdelení štátu sa do oboch krajín vracia a nakrúca tu.

V závere bratislavskej časti MFFK Febiofest tiež vyhlásili výsledky Súťaže krátkych filmov V strede Európy, v ktorej sa stretla dvadsiatka krátkych filmov z regiónu V4 a Rakúska. Hlavnú cenu spojenú s finančnou prémiou 3000 eur si odniesol slovenský film O sestre - dokumentárna esej Barbory Sliepkovej o dospievajúcom dievčati, ktoré sa (nedobrovoľne) rozhodlo izolovať sa. Podľa poroty ide o "jedinečný, intímny, citlivý, umelecký pohľad do duše mladého dievčaťa, ktoré bojuje s vlastným strachom a ostychom".

"Film sme na festival prihlasovali, aby sa dostal k divákom. Práve Febiofest bol veľmi lákavý, lebo ho máme ho radi a chodíme naň, sme veľmi radi, že sa sem vôbec dostal," povedala pre TASR 24-ročná Barbora Sliepková s tým, že víťazná snímka je študentskou prácu. "Bol to náš bakalársky film, záverečná práca skoro celého tímu, pomáhali nám s ňou naši pedagógovia. Sme veľmi radi, že sa dostala do podoby, ktorá takto komunikuje s divákmi a má nejaký ten odkaz," dodala mladá Bratislavčanka, ktorá za film O sestre získala aj Cenu divákov.

Medzinárodnú porotu v zložení slovenský režisér Miro Remo, maďarský režisér Gyula Nemec a poľský festivalový zástupca a filmár Krzysztof Sienkiewicz zaujali aj dva poľské krátke filmy. Zvláštne uznanie udelila snímkam Kŕč žuvacieho svalu a Tri rozhovory o živote.

O víťazoch po prvý raz na festivale rozhodovala aj špeciálna porota vybraná Medzinárodnou asociáciou filmových klubov. Jej členovia - slovenská dramaturgička filmových klubov Nina Šilanová, nemecká filmová kurátorka Christl Grunwaldová-Merzová, srbský filmár Dragan Milinkovič Fimon - odmenili Cenou Dona Quijota animovanú snímku Debut a dve zvláštne uznania udelili krátkym filmom Dialóg a Fuck the Cancer!.

Symbolický filmový kotúč - Výročnú cenu Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK) za prínos svetovej kinematografii - si zo slávnostného večera odniesol rumunský režisér Radu Jude, ktorý na Febiofeste 2017 osobne uviedol svoju novinku Zjazvené srdcia.

Festival v Bratislave od 2. marca priniesol vyše 150 projekcií v piatich klubových kinách (Kino Lumiére, Mladosť, Foajé, Kino KLAP VŠMU a Artkino za zrkadlom). Výber filmov z bratislavskej časti poputuje do 7. apríla do ďalších desiatich slovenských miest - do Košíc, Prešova, Martina, Banskej Bystrice, Levíc, Trnavy, Trenčína, Prievidze, Kežmarku a po prvý raz aj do Popradu.