Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Hlavné oslavy Svetového dňa divadla budú tento rok v Paríži

Eiffelova veža v Paríži. Foto: FOTO TASR/AP

Posolstvo k tomuto dňu pripravila francúzska herečka Isabelle Huppertová.

Paríž 26. marca (TASR) - Svetový deň divadla, pripadajúci na 27. marca, sa vo svete slávi 55 rokov. Jeho hlavné oslavy sa v tomto roku uskutočnia v Paríži, posolstvo k tomuto dňu pripravila francúzska herečka Isabelle Huppertová.

Svetový deň divadla založili v roku 1961 členovia Medzinárodného divadelného inštitútu (ITI) a od roku 1962 sa 27. marca slávi každý rok prakticky na celom svete. K tomuto dňu spravidla pripravujú podujatia aj slovenské divadlá. V roku 2017 sa k Svetovému dňu divadla pripojilo Divadlo Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene a na 27. marca pripravilo inscenáciu CELEBRITY s.r.o. spojenú s následnou diskusiou o živote hercov na scéne a mimo nej. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

Divadelný ústav v Bratislave avizuje na svojej webovej stránke, že sa k Svetovému dňu divadla pripojí a oslávi desiate výročie časopisu kod - konkrétne o divadle.

Návrh na ustanovenie Svetového dňa divadla predložil v júni 1961 v Helsinkách Arvi Kivimaa v mene Fínskeho strediska Medzinárodného divadelného ústavu. Vo Viedni na 9. svetovom kongrese Medzinárodného divadelného ústavu návrh aklamačne schválili.

ITI je mimovládna organizácia pôsobiaca v oblasti scénického umenia. Základy ITI položila v roku 1948 v Prahe Organizácia Spojených národov pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO) a medzinárodná divadelná komunita.

ITI, ktorého generálny sekretariát je v parížskom sídle UNESCO, podporuje prostredníctvom národných stredísk medzinárodné výmeny v oblasti teoretických poznatkov a praxe divadelného, lyrického i tanečného umenia s cieľom posilniť mier a priateľstvo medzi národmi, prehĺbiť vzájomné porozumenie a rozšíriť spoluprácu medzi všetkými, čo pôsobia v scénickom umení.

Pri príležitosti Svetového dňa divadla sa v jednotlivých štátoch organizujú rôzne národné i medzinárodné divadelné akcie. Jednou z nich je posolstvo, ktoré na podnet Medzinárodného divadelného inštitútu napíše svetovo významná divadelná osobnosť.

Autorom prvého Medzinárodného posolstva bol v roku 1962 francúzsky umelec Jean Cocteau. Pri príležitosti Svetového dňa divadla vo viacerých krajinách organizujú osobitné predstavenia, ale aj prednášky, kolokviá, rozhovory pri okrúhlom stole, prípadne odovzdávajú cenu za výkony v divadelnom a tanečnom umení, otvárajú sa nové divadlá, alebo v tých existujúcich pripravia deň otvorených dverí.

Medzi autorov posolstva sa v roku 1994 zaradil aj Václav Havel.