Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

Hlavnú cenu festivalu Jeden svet získali Poznámky z Eremocénu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Špeciálnu cenu DAFilms Award získal film Pavla Pekarčíka a Ivana Ostrochovského Svetloplachosť.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Festival Jeden svet vyvrcholil vo štvrtok odovzdávaním cien víťazným dokumentárnym filmom. Hlavnú cenu udelili slovenskej režisérke Viere Čákanyovej za experimentálny dokument Poznámky z Eremocénu. Medzinárodná odborná porota ocenila i ďalšie snímky. O svojom najobľúbenejšom dokumente rozhodli festivaloví diváci.

Čákanyová v Poznámkach z Eremocénu kriticky skúma potenciál technológie "blockchain" a umelej inteligencie. S umelou inteligenciou v ocenenej snímke aj priamo experimentuje, kombinuje denníkové záznamy na filmovú surovinu a obrazy 3D skenera.

O víťaznom filme sekcie Slovensko a Česko za ľudské práva rozhodla medzinárodná porota. Tvorili ju ukrajinská režisérka a producentka Mariia Ponomarova, francúzska režisérka Faustine Cros a festivalový dramaturg a filmový distribútor zo Srbska Petar Mitrič. "Vedený veľkorysou zvedavosťou tento tvorivý dokument rozvíja silou strihu, estetiky a rozprávania, ktorá sa spojí, aby zosobňovala (seba)reflexiu bohatej citlivosti a inteligencie," zdôvodnila porota výber filmu, ktorého "silný hlas, spolu s rôznorodou textúrou a majstrovským spracovaním materiálu, má prívetivý tón a zároveň horí svojou naliehavosťou v našej súčasnosti".

Špeciálne uznanie získal celovečerný film Jiřikovo vidění režisérky a hudobníčky Marty Kovářovej. Tá sa v ocenenej snímke spoločne s jej otcom, materiálovým fyzikom a vášnivým domácim majstrom Jiřím Svobodom, ktorý má ideu ako zachrániť planétu, pokúsili aspoň niekam posunúť v boji proti klimatickej kríze.

Špeciálnu cenu DAFilms Award získal film Pavla Pekarčíka a Ivana Ostrochovského Svetloplachosť.

O jednej z festivalových cien rozhodovali študenti z bratislavskej Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (FTF VŠMU), ktorí vyberali víťaza ceny Na druhý pohľad. Zhodli sa s medzinárodnou porotou a ocenenie udelili snímke Poznámky z Eremocénu.

O svojom favoritovi rozhodovali aj návštevníci festivalu. V diváckej súťaži si mohli vybrať z troch hlavných filmov, ktoré boli prístupné aj pre nevidiacich a nepočujúcich ľudí. Z trojice Zlodeji túb, Aurorin úsvit a Je tam ešte niekto? si vybrali "nadčasové audiovizuálne dielo" nepočujúcej režisérky Alison O´Daniel Zlodeji túb. "Film bol jedným z kľúčových dokumentov festivalu Jeden svet, keďže reprezentoval inkluzívnosť, ktorá sa niesla celým tohtoročným programom," dodávajú organizátori.

Vybrané filmy uvádza festival v rámci projektu Jeden svet v komunitách v rôznych kinách a kultúrnych centrách po celom Slovensku.