Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Horkýže Slíže vydali nový štúdiový album St. Mary Huana Ganja

Skupina Horkýže slíže Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Album ponúka 13 skladieb plných klasického nadhľadu a recesie kapely Horkýže Slíže.

Bratislava 6. novembra (TASR) – Skupina Horkýže Slíže vydala nový, v poradí desiaty štúdiový album, ktorý dostal názov St. Mary Huana Ganja. Štvorica muzikantov z Nitry ním oslavuje dvadsaťročné účinkovanie na hudobnej scéne.

Album ponúka 13 skladieb plných klasického nadhľadu a recesie kapely Horkýže Slíže. Na albume si zahosťovali Alena Pajtinková, herečka Divadla Andreja Bagara v Nitre a speváčka kapely BijouTerrier, Braňo Jobus, líder kapiel Karpatské chrbáty, Vrbovskí víťazi a Abusus, Whisky zo Slobodnej Európy aj herec a valašský kráľ Bolek Polívka.

Albumovú novinku kapely Horkýže Slíže podľa lídra kapely Petra Kuka Hrivňáka vystihujú dve slová: kreativita a nadšenie. Obe sa prejavili aj pri jej vzniku. "Mnohí vedia, že potenciálne slová a vety do našich textov sa zapisujú do mobilu a potom sa dávajú do rýmov. Väčšinou ide o slová, ktoré sa povedia počas žúru a veľakrát ich povie niekto, kto si ich na druhý deň nepamätá. Dá sa povedať, že naše texty závisia od spoločnosti, v akej sa pohybujeme," vysvetlil Kuko.

Keďže pred rokom prijal angažmán v muzikáli Sladká Charity v nitrianskom Divadle Andreja Bagara, texty na ostatný album sa rodili počas divadelných žúrov. "Po skúškach sa chodilo s hercami chľastať a húliť. Väčšinou som bol autom, tak som sedel pri minerálke, počúval duchaplné rozhovory a zapisoval. Keď sa všetky texty dokončili, bolo jasné, že sa v niečom od tých predošlých líšia. A tak vznikol názov St. Mary Huana Ganja."



Spomienky na prvý koncert

Prvý koncert kapely Horkýže Slíže sa uskutočnil vo februári 1993 a líder Kuko si naň spomína veľmi jasne: "Hrali sme s tromi ďalšími kapelami ako 1. v poradí, bolo tam málo ľudí, otrasný zvuk, ale vtedy to bolo jedno. Trend určoval Cobain s Nirvanou. Inak super zážitok! Spomínali sme naň do leta, kedy prišiel druhý koncert Slížov."

Dvadsať rokov je v živote kapely dlhý čas, počas ktorého sa žiadna nevyhne personálnym zmenám. Inak tomu nebolo ani v prípade skupiny Horkýže Slíže. Z pôvodne trojčlennej zostavy už niekoľko rokov kapela funguje v zložení: Peter Kuko Hrivňák (spev, basová gitara), Mário Sabotér Sabo (gitara), Juraj Doktor Štefánik (gitara) a Marek Vandel Viršík (bicie). To nebola jediná zmena.

"Charakteristika textov sa menila vekom. Alkoholické nápoje prešli z piva cez tvrdý alkohol až po dnešné víno," dodal Kuko a zamyslel sa nad tým, ako sa počas existencie kapely zmenila scéna: "Hudobná scéna na Slovensku sa nemení, iba každý chvíľku ťahá pilku. Všetko tu bolo, je a bude, iba v inom pomere a v inej kvalite."

TASR informovala PR manažérka skupiny Nikoleta Kováčová.