Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Hornonitrianske folklórne slávnosti pripravili svadbu aj školu tanca

Hornonitrianske folklórne slávnosti, archívna snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Vyvrcholením a doznením programu na pódiu bude Škola tanca pod vedením skúseného lektora Tomáša Bakytu.

Prievidza 23. júna (TASR) - Novšie i tradičné programy sú súčasťou aktuálneho 32. ročníka Hornonitrianskych folklórnych slávností (HFS). Na podujatí sa oddnes do 24. júna predstaví v areáli lesoparku v Prievidzi vyše 600 účinkujúcich.

Predzvesťou HFS bolo začiatkom tohto týždňa sympózium sochárskej plastiky, z neho vzišli dve sochy, ktoré uviedli organizátori do života, povedala Ľudmila Húsková, riaditeľka Regionálneho kultúrneho centra (RKC) v Prievidzi, hlavného organizátora podujatia. "Zároveň už prebehol aj komorný program v Hornonitrianskom múzeu, nazvaný Vienok zelený a venovaný tematike svadby. Tematika svadby sa vlastne zopakuje a rozvinie aj na hlavnom pódiu slávností v sobotu (24.6.), kedy bude hlavný program všetkých folklórnych skupín regiónu. Predstaví sa ich spolu až 12, budeme vidieť aj 12 originálnych neviest, ktoré budú postupne začepčené," priblížila.

HFS slávnostne otvorili dnes popoludní, v programe sa tiež previedlo deväť detských folklórnych súborov. Po nich si účinkujúci zaspomínajú na folkloristu Jozefa Strečanského. "Pripravené je vystúpenie hosťujúcej ľudovej hudby Ďatelinka a už pravidelný, tradičný gajdošský program Jura Dufeka. V sobotu (24.6.) to bude spomínaná svadba a po nej vystúpenie Rusín Čendeš Orchestra a hlavného hosťa slávností - folklórneho súboru Vagonár," doplnila Húsková s tým, že vyvrcholením a doznením programu na pódiu bude Škola tanca pod vedením skúseného lektora Tomáša Bakytu. "Účinkujúcich sa predstaví dokonca viac ako minulý rok, napočítali sme ich viac ako 600," podotkla.

Súčasťou slávností sú aj nepódiové programy. "Je to kuchyňa hornej Nitry pod názvom Tak varili stará mať, ktorou sa už druhý rok predstavujú obce nášho regiónu, robíme to v spolupráci so Združením miest a obcí hornej Nitry, tento rok sa predstaví až 12 obcí. Okrem toho je tu tradičný remeselný jarmok a v rámci neho aj tvorivé dielne niektorých ľudových remesiel, tradičný je aj Folklór vo fotografii, výstava, ktorou mapujeme minulé ročníky nášho festivalu," dodala Húsková.