Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

Hornonitrianske múzeum vystavuje pamätné medaily aj od Márie Terézie

Na archívnej snímke z 24. októbra 2017 strieborná Pamätná medaila ministra obrany II. stupňa, ktorou minister obrany SR Peter Gajdoš ocenil účastníka národného boja za oslobodenie 90-ročného Pavla Lišku v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Medzi vystavenými exponátmi nechýbajú medaily Františka Jozefa I. či záhadné jurajovské medaily.

Prievidza 3. februára (TASR) - Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v krátkom časovom intervale pripravilo druhé tohtoročné výstavné podujatie. Inštalácia Medaila ako médium minimalistickými prostriedkami predstavuje vybraté muzeálie z numizmatického fondu. TASR o tom informovala marketingová referentka múzea Zita Radosová.

"Prepojením svetla a medailérskeho umenia cielenému i náhodnému návštevníkovi múzeum približuje medaily z viacerých uhlov pohľadu. Ako historický prameň, ktorý zobrazuje konkrétne udalosti, osobnosti či objekty i ako kovotepecké dielo, pre ktoré ich stav, pohnútka a podoba boli aktuálnou umeleckou predlohou," načrtla Radosová.

Hlavnou východiskovou myšlienkou kurátorskej koncepcie a inštalácie boli podľa nej medaily, ktoré zachytávajú dejinné procesy na ohraničenom formáte. "Ich výber je usporiadaný tak, aby svojou umeleckou formou poukazoval na široké spektrum slovenských dejín, v plnej miere či okrajovo zahŕňajúcich región horná Nitra," doplnila.

Medzi vystavenými exponátmi nechýbajú pamätné medaily Márie Terézie a Františka Jozefa I., záhadné jurajovské medaily, medaila dokončenia Masarykovho tunela na trati Handlová – Horná Štubňa či cyrilo-metodské medaily. "Návštevníci nájdu aj spomienku na slávnu Banícku akadémiu v Banskej Štiavnici či Stredné odborné učilište banícke v Handlovej, teda k aktuálnej téme nielen v hornonitrianskom regióne," dodala Radosová.

Výstavu si v priestoroch múzea na Košovskej ceste bude môcť verejnosť pozrieť do 17. júna.