Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Vnuk Štefana Kvietika Matúš v divadle Astorka debutuje

Na snímke herec Matúš Kvietik Foto: TASR/Michal Svítok

V divadelnej hre Einsteinova žena hrá Einsteinovho syna Eduarda.

Bratislava 14. novembra (TASR) – Javiskovú inscenáciu Einsteinova žena pripravuje Divadlo Astorka Korzo '90 v Bratislave. Jej autor Peter Pavlac získal za dramatický text prestížnu Cenu Alfréda Radoka 2014 v súťaži českých a slovenských hier. Jej premiéra sa uskutoční 18. novembra.

"S touto témou prišla Zita Furková a ani sme netušili, aký to bude náročný proces prípravy. Einsteinove listy boli desaťročia embargované a uložené v archíve v Jeruzaleme, aby sa nepošpinilo meno tohto génia. Až v 90-tych rokoch sa začali pod prísnym dohľadom postupne uvoľňovať. Pavlac kvôli nim chodil do izraelského archívu, zisťoval rôzne informácie a štyri roky hru písal. Sú v nej najnovšie informácie o Einsteinovi a hlboká analýza vedcovho smutného vzťahu s rodinou," na dnešnej tlačovej konferencii povedal režisér Patrik Lančarič.

Herečku Zitu Furkovú k hre inšpirovala kniha Ve stínu Alberta Einsteina od Desanky Trbuhovič-Gjuričovej. Je o tragickom osude výnimočnej osobnosti prvej vedcovej srbskej manželky Milevy Marič. "Kniha ma tak oslovila, že na liečení som ju prečítala za noc a dostala som záchvat plaču. Až sa doktori čudovali," vyznala sa divadelná predstaviteľka Einsteinovej manželky.



Dej hry sa začína v máji roku 1933. Einstein má 54 rokov, manželka Mileva 58 a ich synovia Hans-Albert 29 a Eduard 23 rokov. V Nemecku zvíťazila vo voľbách Hitlerova strana NSDAP, čo okamžite spustí vlnu represálií najmä voči Židom. Pália Einsteinove knihy, ktorý je v tom čase už pomerne dlho ženatý so svojou sesternicou Elsou: S Milevou je rozvedený od roku 1918 a jeho vzťah s prvou rodinou je dramatický. V roku 1928 sa Einstein dostal do takých zdravotných problémov, že pomýšľa na smrť. Usiluje sa usporiadať svoj závet, ale ukáže sa, že v ňom vôbec nepočíta s prvou rodinou. To naštve staršieho syna Hansa-Alberta, ktorý s ním vstúpil do prudkého konfliktu. Einstein v tom čase Milevu v Zürichu príliš nenavštevuje, hoci ona ho tam stále volá, najmä kvôli Eduardovmu zhoršujúcemu sa zdravotnému stavu, keď bol na psychiatrii.



Inscenácia zobrazuje Einsteinovu poslednú návštevu Milevy, keď už bol zbalený na definitívny odchod do USA kvôli ohrozeniu, ktoré sa vstupom Hitlera do vlády valilo na Židov. Milevu a Eduarda teda videl poslednýkrát v živote. Hans-Albert sa o niekoľko rokov odsťahoval do USA, takže s ním sa ešte stretol. Korešpondencia z toho obdobia svedčí o tom, že posledné stretnutie istým spôsobom ovplyvnilo jeho pohľad na Milevu a najmä na synov. Rétorika jeho listov sa čiastočne zmenila, bol ochotný pripustiť chyby, ktorých sa voči deťom dopustil. Čo sa teda pri rozlúčke stalo, to je predmetom hry.

"Až pri tejto hre som zistil, že Einstein nežil v harmonickej rodine. Opustil manželku a synov a zobral si vlastnú sesternicu, čo je pre mňa bizarná situácia, akú si neviem predstaviť. Ja nie som fyzik ani matematik, nemôžem pochopiť kvantovú mechaniku ani teóriu relativity. Je to pre mňa ťažká a obohacujúca hra," vyznal sa predstaviteľ Einsteina Peter Šimun.

Okrem spomínaných hercov na javisku účinkujú Róbert Jakab, Patrik Minár, Matúš Kvietik, Pavol Šimun, speváčka Andrea Babjaková a hudobníci Vladislav Šarišský, Ján Kružliak a Stanislav Počaji. Kostýmy navrhla Jana Kuttnerová Hurtigová a scénu Anita Szőkeová.