Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Hra Equus na Novej scéne je psychologická dráma o rodine i spoločnosti

Na snímke Dávid Hartl, ktorý stvárňuje hlavnú postavu ALANA STRANGA v divadelnej hre, psychologickej dráme anglického dramatika Petra Shaffera s názvom "Equus" počas tlačovej konferencie 25. marca 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Inscenácia Equus, prístupná od 15 rokov, je detektívkou, psychologickou sondou do duše mladého človeka, ale aj obrazom rozdielnych predstáv o svete, viere a sexualite.

Bratislava 25. marca (TASR) – Bratislavské Divadlo Nová scéna (DNS) pripravuje premiéru psychologickej drámy, hry anglického autora Petra Shaffera Equus, ktorá sa uskutoční v piatok 27. marca.

D.Hartl: V tejto hre je dôležitá nahota, ide o duševný striptíz



Inscenácia Equus, prístupná od 15 rokov, je detektívkou, psychologickou sondou do duše mladého človeka, ale aj obrazom rozdielnych predstáv o svete, viere a sexualite. Autor svetoznámej hry Amadeus, známy dramatik Peter Shaffer dostal za Equus v roku 1975 cenu Tony Award.

Divadlo Nová scéna uvedie v réžii M. Náhlíka hru Equus



"Hra je výkričník pre rodičov či učiteľov. Je to nový uhol pohľadu. I ja som sa pod vedením režiséra Michala Náhlíka veľa naučil. On napríklad nenávidí pátos, ja ho mám rád," na dnešnej tlačovej konferencii uviedol generálny riaditeľ DNS a predstaviteľ psychiatra Martina Dysarta Juraj Ďurdiak.

J.Ďurdiak: V tejto hre vôbec nejde o nahotu



Podľa neho dej je o zúfalstve človeka, o vyhorenosti, obmedzenosti konvencií a strate vášne zo života. Je aj o dese mladého človeka žijúceho život bez hraníc, ktorý obsahuje nádheru absolútnej slobody v konaní. Hra sa dá asociovať na spoločenské i rodinné problémy, problémy s náboženstvom a jeho vplyvom aj na problém s drogami. Stretávajú sa v nej dva svety, svet strateného mládenca s boľavou dušou a svet starnúceho vyhoreného muža.

Tlačová konferencia k hre Equus na Novej scéne



"Tento text spred desaťročí som poznal ešte počas vysokoškolských štúdií a chcel som ho raz robiť na javisku. Jeho autor je pán slova a ak ich okrešete, je v nich hĺbka. V Prešove som robil jeho Amadea a keď som dostal ponuku od riaditeľa Novej scény, o 30 sekúnd som súhlasil, aj keď mi dal na rozmyslenie dva týždne. Je to hra o rodine a bolo to pre mňa dobrodružstvo pripraviť ju," vyznal sa Náhlík.

Táto inscenácia je štvrtou a poslednou činohernou premiérou DNS v aktuálnej 68. divadelnej sezóne. Po dlhšom období sa na jej javisko vracia psychologická dráma. Tú okrem psychiatra prežíva aj mladý delikvent Alan Strang, ktorého hrá Dávid Hartl. Je to prvá veľká úloha študenta 6. ročníka Konzervatória v Bratislave.

"Bola to pre mňa obrovská výzva, keďže je to veľmi zložité, emotívne. Pomáhajú mi v tom všetci, režisér i pán riaditeľ Juraj Durdiak, s ktorým mám najviac dialógov. Som strašne rád, že môžem hrať túto postavu, pretože moje vnímanie sa posunulo od základu," povedal pre TASR 21-ročný herec, pre ktorého je inscenácia duševným i telesným striptízom.

Na javisku sa v 90-minútovej hre predstavia Jana Lieskovská, Pavol Plevčík, Anikó Vargová, Romana Dang Van, Róbert Halák a Katarína Čillíková. Scénu navrhla Anita Szökeová, kostýmy Lenka Kadlečíková. Hudbu zložil Juraj Haško a o jej naštudovanie sa zaslúžil Ľubomír Dolný.