Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Hra Hoax ukáže pozadie falošných správ a ich vplyv na vznik extrémizmu

Na archívnej snímke budova Divadla Andreja Bagara. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Podľa slov spoluautorky a režisérky hry Silvie Vollmannovej cieľom edukatívnej hry Hoax nie je poučovať mladých ľudí.

Nitra 24. januára (TASR) – V Nitrianskom kraji vzniklo Hrdé Hnutie. Jeho členovia oblečení v straníckych tričkách chcú chodiť za študentmi do stredných škôl, hliadkujú vo vlakoch a zorganizovali aj jazdu za slušných ľudí proti extrémistickým asociálom. Členmi hnutia sú dokonca herci Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre, ktorí pomáhajú jeho myšlienky šíriť. Všetky tieto informácie sú súčasťou falošnej správy, ktorú vytvorili tvorcovia divadelnej inscenácie Hoax.

Ide o edukatívnu hru, ktorú uvedie DAB v premiére 26. januára v telocvični na Gymnáziu Párovská v Nitre a neskôr ju bude prinášať aj do ďalších stredných škôl v Nitrianskom kraji. "Hrdé Hnutie, samozrejme, naozaj existuje, ale iba v hre Hoax. V rámci nej sme vytvorili toto imaginárne extrémistické hnutie. Stalo sa metaforou, či parafrázou reálne existujúcich extrémistických hnutí a strán na Slovensku," vysvetlila dramaturgička a jedna z autoriek, ktoré stoja za vznikom Hoaxu, Slavka Civáňová.

Podľa slov spoluautorky a režisérky hry Silvie Vollmannovej cieľom edukatívnej hry Hoax nie je poučovať mladých ľudí. "Chceme najmä pobaviť a v neposlednom rade nastaviť zrkadlo nielen divákom, ale nám všetkým, pretože všetci občas zazdieľame na sociálnych sieťach niečo, čo sme si dostatočne neoverili.," uviedla Vollmannová.

Ako pripomenula, inscenácia Hoax nie je viazaná na divadelný priestor, ale je priamo postavená a zasadená do priestoru telocvične, v ktorej sa bude v stredných školách hrávať. "Účinkujú v nej herci DAB Marián Viskup a Tomáš Turek. Obaja si v hre zahrajú niekoľko postáv, čo je vždy náročné a tentoraz je to ešte náročnejšie, keďže hra sa uvádza v priestore bez divadelného zázemia a osvetlenia. Napriek tomu sa obom podarilo vytvoriť výborné herecké kreácie," skonštatovala Vollmannová.

Tvorcovia Hoaxu chcú svojou hrou poukázať na problém, ktorým je absentujúca mediálna výchova u mladých. "Tí často nevedia odlíšiť pravdivé správy od vymyslených, dôveryhodné zdroje od dezinformačných a potom často na sociálnych sieťach podliehajú vplyvu rôznych extrémistických hnutí," pripomenula Civáňová.

Pri vzniku inscenácie spolupracovalo s DAB aj vedenie Gymnázia Párovská v Nitre, ktoré na skúšky i premiéru hry poskytlo svoju telocvičňu. "Pre našich žiakov bolo veľmi motivujúce sledovať tvorcov hry, teda režisérku, dramaturgičku, hercov a ďalších priamo pri vzniku inscenácie. Okrem toho je to inscenácia určená práve študentom, písaná naozaj ich súčasným jazykom a venuje sa mediálnej výchove. Jej vyučovanie je dnes veľmi potrebné, no dostať ju do učebných osnov škôl je pomerne zložité, preto sme privítali, že sa naši žiaci budú môcť mediálne vzdelávať prostredníctvom tejto hry," skonštatoval riaditeľ gymnázia Martin Chudík.