Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Legendárnemu Ladislavovi Chudíkovi osadili na Hájnom grúni pamätník

Na archívnej snímke z 23. apríla 1982 zaslúžilý umelec Ladislav Chudík. Foto: TASR - Magda Borodáčová

Toto miesto, ktoré bolo jeho obľúbeným, leží vysoko nad umelcovou rodnou obcou Hronec.

Hronec 10. júla (TASR) - Slovenskú hereckú legendu Ladislava Chudíka pripomína pamätník, ktorý na jeho pamiatku osadili Lesy SR, š.p. v spolupráci s obcou Hronec v prostredí Hájneho grúňa. Toto miesto, ktoré bolo jeho obľúbeným, leží vysoko nad umelcovou rodnou obcou Hronec. Pamätník slávnostne odhalia v piatok 13. júla.

"Ide o miesto, ktoré si umelec sám vybral ako miesto posledného odpočinku a jeho najbližší splnili jeho vôľu, keď v úzkom kruhu priateľov rozsypali jeho prach na tomto mieste, aby splynul s horou, ktorú od detstva tak veľmi miloval," priblížil hovorca podniku Radko Srnka. Okrem toho, že bol tento legendárny herec úzko spätý so svojím rodiskom, preukazoval aj veľkú podporu lesníkom, o čom svedčí množstvo lesníckych podujatí, na ktorých sa zúčastnil.

Pamätník z umeleckej dielne Matúša Jančuru je modernou sochou s netradičným riešením, vytvorený z kameňa a ocele. Podľa slov autora má dve symbolické roviny: „Žulový podstavec symbolizuje spätosť majstra Chudíka s jeho rodnou zemou a letiace oceľové pláty symbolizujú rozlet a pôsobenie jeho talentu vo svete. Druhá rovina sa viaže k inšpirácii divadelným scenárom, s ktorým majster každodenne pracoval a jednotlivé listy s názvami postáv, ktoré stvárnil, rozfukované vetrom, sú jeho životným dielom, ktoré sa rozletelo a umelcovým talentom oblažilo svet."

Odhalenie pamätníka sa realizuje pred Dňom stromu - sviatkom všetkých, ktorí majú radi les.