Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Hru Natálka odohrajú v SND, pozrie si ju aj ministerka Žitňanská

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská Foto: TASR/Michal Svítok

Inscenácia vznikla na pôdoryse skutočného príbehu a mapuje kauzu z Českej republiky. Je to príbeh rómskeho dievčatka a jeho rodiny, do domu ktorých hodili neonacisti zápalné fľaše.


Bratislava 25. februára (TASR) - Hru Natálka, ktorá upozorňuje na znaky a prejavy extrémizmu, uvedú v Slovenskom národnom divadle (SND). V pondelok 27. februára si ju tam príde pozrieť aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ktorá presadila protiextrémistický balíček.

"Projekt Natálka triafa do čierneho, keďže sa okamžite stal tŕňom v oku extrémistom, ktorí sa ho snažia zdiskreditovať a zastaviť. Ja ho, naopak, považujem za výnimočný a svojou účasťou na predstavení v SND chcem vyjadriť jeho tvorcom rešpekt a podporu,"
povedala pre TASR Žitňanská. Ministerka verí, že ani školy sa nedajú zastrašiť a Natálku uvidí čo najviac študentov.

Inscenácia vznikla na pôdoryse skutočného príbehu a mapuje kauzu z Českej republiky z roku 2009. Je to príbeh malej Natálky z Vítkova, rómskeho dievčatka a jeho rodiny, do domu ktorých hodili neonacisti zápalné fľaše, tzv. Molotovove koktaily. Spracovaním udalostí vznikla rekonštrukcia súdneho procesu s neonacistami aj s matkou malej Natálky, ktorá utrpela popáleniny na 80 percentách tela. Predstavenie má upozorniť na znaky a prejavy extrémizmu a hraničné konanie.