Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Adam Ďurica získal za nový album Spolu zlatú platňu

Adam Ďurica (v strede) so Zlatou platňou. Foto: Zdenko Hanout

Hudbu k jedenástim piesňam zložil Adam, texty napísal Vlado Krausz, dvanástou na albume je cover verzia piesne Ľudia sú schopní všetkého zo sólového albumu Ivana Táslera, ktorý vyšiel v roku 2001.

Bratislava 9. novembra (TASR) – Spevák, skladateľ a hudobník Adam Ďurica vydal 28. októbra nový, v poradí štvrtý štúdiový album s názvom Spolu. V utorok večer (8. 11.) ho v bratislavskom Ateliéri Babylon predstavil médiám a činovníkom slovenskej hudobnej scény. Už dve piesne Spolu a Dovtedy z neho rotujú v slovenskom éteri. Do života ho uviedol líder skupiny IMT Smile Ivan Tásler. O novinku je medzi fanúšikmi od prvej chvíle veľký záujem a v priebehu desiatich dní od vydania získal za predaj zlatú platňu, ktorú mu počas večera odovzdal riaditeľ vydavateľstva Universal Music Peter Riava.

Album ponúka tucet songov, sú nimi Spolu, Dovtedy, Nebojím sa, Chcem, Pod pianom, Voda, vzduch, oheň, Navzájom, Tvoj syn, Nič iné mi nezostáva, Večera pod osím hniezdom, Ľudia sú schopní všetkého a Dovtedy feat. DJ Herag. Hudbu k jedenástim piesňam zložil Adam, texty napísal Vlado Krausz, dvanástou na albume je cover verzia piesne Ľudia sú schopní všetkého zo sólového albumu Ivana Táslera, ktorý vyšiel v roku 2001.

Na novinke spevák spolupracoval s viacerými producentmi. Okrem Petra Ďuďa Dudáka a Petra Riavu sa na aranžmánoch a znení jednotlivých skladieb podieľala aj kanadská producentská spoločnosť The Glowsticks. O finálny zvuk sa postaral Ďuricov brat Michal, ktorý celý album mastroval vo svojom štúdiu Masterpiece Studios.

„Som veľmi šťastný, že už je album vonku, pretože som spokojný s tým, ako vyzerá. Robil som na ňom takmer rok a pol. Tým, že mám vlastné malé štúdio, v ktorom vždy začínam album nahrávať, dáva mi to veľký komfort v tom, že môžem robiť keď mám čas a nemusím si objednávať štúdio. Začal som na ňom pracovať už po vydaní albumu Mandolína, lebo stále som mal taký pocit, že ma baví byť v štúdiu. Trávil som v ňom všetky voľné chvíle, keď sme nehrali. Spolupracoval som s viacerými producentmi, pretože to dalo albumu pestrú paletu, aby nenudil, aby bol na počúvanie, aby piesne boli pre mojich doterajších fanúšikov aj pre nových,“ uviedol pre TASR Adam Ďurica.

„Adam je muzikant, ktorého kariéru sledujem už dlhé roky a vidím jeho cestu, ako sa snažil. Je iné, keď sa niektorému interpretovi zadarí hneď v prvom, druhom roku a začne mať svojské maniere. V Adamovom prípade prišiel úspech po ôsmich – deviatich rokoch, pritom ostal takým, ako bol. Adam je veľmi pracovitý chlapec, ktorý má veľa pesničiek, má nápady, má inšpirácie, hudba ho baví, teda to, čo hudobník potrebuje,“ povedal pre TASR Ivan Tásler, ktorý zhodou okolností krstil v roku 2006 aj debutový Adamov album Cukor a soľ.

„Aktívne sa podieľam na projektoch a produkcii Adama Ďuricu vrátane tohto nového albumu. Môj pohľad je jasný, dlhodobá tvrdá práca. Rok a pol dozadu sme začali chystať tento album, vlastne to bolo hneď po vydaní úspešného albumu Mandolína. Len úročíme naše skúsenosti, kedy vieme a nechceme zostať zaskočení tým, že nemáme nič nové v rukách. Teším sa z úspechu, treba k nemu aj kúsok šťastia, tu sme ho aj trocha mali a výsledok je výborný,“ doplnil pre TASR šéf vydavateľstva Peter Riava.

Spevák, skladateľ a hudobník Adam Ďurica (*1.11.1987, Nitra) začínal ako spevák a basgitarista v skupinách Analógia a Storm. Bol účastníkom prvej série súťaže Slovensko hľadá Superstar, do finálovej časti však nepostúpil. V roku 2006 vydal debutový album Cukor a soľ. V roku 2008 vyšla kompilácia s názvom Mladá vlna, na ktorej mal Adam tri pesničky. V ankete Slávik bol objavom roka 2008. Na festivale Carpathia v poľskom Rzeszówe získal v roku 2009 hlavnú cenu Grand Prix za najlepšiu pieseň, live vystúpenie, spevácky výkon a ohlas publika. V ankete Slávik za rok 2009 skončil na piatom mieste. V októbri 2011 pridal druhý album Dávno zomrel rock'n'roll. Hitom leta 2014 bola pieseň Neľutujem, úspech mala aj novinka s názvom Mandolína aj duet so Zuzanou Smatanovou s názvom Miesta. V júni 2015 vydal úspešný album Mandolína a v závere októbra 2016 novú štúdiovku Spolu.