Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Hudba Giacoma Pucciniho rozochvieva ľudské srdcia

Giacomo Puccini. Foto: TASR/Wikipédia

Majstrovský Puccini bol predstaviteľom operného verizmu - smeru z konca 19. storočia, čerpajúceho námety z denného života a ponímajúceho tvorbu ako pravdivý obraz skutočnosti.

Lucca/Bratislava 29. novembra (TASR) – Taliansky hudobný skladateľ Giacomo Puccini zomrel 29. novembra pred 90 rokmi.

Nevšedné dieťa

"Potomkom a dedičom talentu Domenica Pucciniho bude nevšedné dieťa, ktoré preslávi povesť talianskej hudby a prinesie nové krásy celému svetu". Tieto slová boli prednesené v roku 1815 pri skone významného talianskeho skladateľa Domenica Pucciniho. K ich naplneniu prišlo o 43 rokov neskôr, keď na svet prišiel jeho vnuk Giacomo Puccini. Ten sa stal majstrom hudobnodramatického účinku a najvýznamnejším predstaviteľom talianskej opery na prelome 19. a 20. storočia. Najväčšie úspechy dosiahol svojimi operami Manon Lescaut, Bohéma, Tosca a Madame Butterfly.

Pochádzal z hudobníckej rodiny

Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Mario Puccini sa narodil 22. decembra 1858 v talianskom mestečku Lucca do starej hudobníckej rodiny. Rodina Pucciniovcov bola v okolí známa dlhou muzikálnou históriou – celých 5 generácií sa zaoberalo hudbou. Otec Michele Puccini bol varhaníkom a skladateľom chrámu svätého Martina v Lucce, skladal chrámové a komorné skladby i opery.

Otca stratil v detstve

Zomrel, keď mal chlapec iba päť rokov. Giacoma Pucciniho poslali na štúdium k strýkovi, ktorý bol tiež hudobníkom. Na mladíka s hudbou v krvi urobilo veľký dojem predstavenie opery Aida od svetoznámeho Giuseppe Verdiho, ktorú videl na predstavení v talianskej Pise. Podľa jeho slov sa mu pri počúvaní tohto diela otvorilo okno do hudobného sveta a odvtedy sa jeho láskou stali opery. Po absolvovaní hudobnej školy v Lucce získal Puccini v roku 1880 štipendium na konzervatóriu v Miláne u talianskeho operného skladateľa Amilcare Ponchielliho.

Komponoval už ako mladík


V rovnakom roku skomponoval dvadsaťjedenročný mladík slávnostnú omšu Messa, ktorá je dodnes známa pod názvom Messa di Gloria. Po štúdiách na milánskom konzervatóriu zložil Giacomo Puccini prvú operu Le Villi (Víly, 1884), s ktorou dosiahol veľký úspech u verejnosti i kritiky. Už v tomto diele Puccini rozozvučal pôvabné talianske melódie, ktoré sa dali ľahko zapamätať a pospevovať. Najväčší milánsky vydavateľ mu ponúkol exkluzívnu zmluvu so stálym platom a obecenstvo si mladého skladateľa zamilovalo. Obdivuhodný talent čoskoro priniesol Puccinimu celosvetovú slávu a uznanie. Najväčšie ovácie dosiahol so svojimi operami Manon Lescaut (1895), Bohéma (1896), Tosca (1900) a Madame Butterfly (1904). Okrem opier vytvoril tiež Omšu As dur, Requiem, komorné skladby a piesne. Napriek pokročilej chorobe pracoval ešte na rozprávkovej opere Turandot, ktorú však už dokončil jeho žiak Franco Alfano.

Predstaviteľ verizmu

Majstrovský Puccini bol predstaviteľom operného verizmu - smeru z konca 19. storočia, čerpajúceho námety z denného života a ponímajúceho tvorbu ako pravdivý obraz skutočnosti. Vo svojich operách v jednoduchom deji predstavuje obyčajných ľudí, ich každodenné situácie. Zobrazuje krv i vraždu, brutalitu i veľkú lásku, napätie i vzrušenie. Pôsobivé spevné melódie a romantická harmónia, ktorú oživoval niektorými novými prostriedkami európskej hudby, zdôrazňovali silu dramatického výrazu. Nesmrteľné diela skladateľa s neobyčajným melodickým darom sa dodnes tešia záujmu a obdivu početného publika.

Nessun dorma (ária z posledného aktu opery Turandot Giacoma Pucciniho)
Spieva Luciano Pavarotti:





Vážne ochorenie

V roku 1923 diagnostikovali famóznemu hudobníkovi rakovinu hrtana a v posledných rokoch trpel aj na cukrovku. Giacomo Puccini zomrel 29. novembra 1924 v belgickom Bruseli na pooperačné komplikácie. Správa o skladateľovej smrti zasiahla Rím akurát vo chvíli, keď sa na javisku hrala jeho opera La Bohéme. Predstavenie bolo okamžite zastavené a na jeho počesť zaznela Chopinova pieseň Funeral march. S Giacomom Puccinim sa skončila aj sláva celej hudobníckej dynastie Pucciniovcov. Jeho syn bol totiž hudobný antitalent a zomrel bezdetný.