Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Legenda Marta Kubišová vydáva posledný štúdiový album Soul

Na snímke Marta Kubišová. Foto: FOTO TASR/Bohdan Kopčák

Album tvorí kolekcia piesní, ktoré speváčka túžila spievať už v „prvej“ kariére, plus je doplnený skladbami, ktoré ju oslovili v nedávnej dobe.

Bratislava 27. septembra (TASR) – Česká spevácka legenda Marta Kubišová vydáva 7. októbra posledný štúdiový album, ktorý dostal názov Soul. Tvorí ho kolekcia piesní, ktoré speváčka túžila spievať už v „prvej“ kariére, doplnená skladbami, ktoré ju oslovili v nedávnej dobe. Dvanásť skladieb v jej nezameniteľnom podaní je viac než dôstojnou rozlúčkou na záver umeleckej kariéry, ktorý plánuje ukončiť na budúci rok.

Marta Kubišová mala presnú predstavu o poslednom albume svojej umeleckej kariéry – pripraviť soulové piesne, ktoré túžila spievať a nahrať počas svojej (ako sama hovorí) prvej kariéry. Bez výnimky sú to pesničky prevzaté, predovšetkým od amerických autorov. Väčšina z nich je známa v podaní černošských vokalistiek ako sú Aretha Franklin, Dionne Warwick, Diana Ross či Shirley Bassey. Samozrejme, v podaní Marty Kubišovej piesne znejú inak, než v originálnom znení (či v ďalších verziách), je to stále tá charakteristická Marta, ktorá veľmi dobre vie, o čom spieva. Tiež je cítiť, že album nie je o hlasovej ekvilibristike, ale o precítení a zážitku. Pretože soul je predsa – rovnako ako aj názov albumu – duša.

Tucet piesní na albume Soul sú Čau, GoodBye, A to mě trápí, Kdysi dávno, Pár dnů, Odvěká žena, Důvod mám, Přejdi ten práh, Málo je lásky, Hlas nejtišší, Jesse, pojď spát, Protihráč a Cesta tvá má být tvůj cíl.

Farba hlasu, spevácke cítenie, cit pre spievané posolstvo i skúsenosť ženy, ktorú osud nešetril – to všetko sa premietlo do jej nezameniteľného podania svetových piesní. Album pripravila so svojím osvedčeným spolupracovníkom klaviristom, aranžérom, kapelníkom a producentom Petrom Maláskom, ktorý si do štúdia pozval špičkových muzikantov. Medzi nimi boli inštrumentalisti Josef Štěpánek, Martin Lehký, Pavel „Bady“ Zbořil alebo František Kop, výborné zboristky Dasha, Alena Průchová a Naďa Wepperová, sláčikové kvarteto i Pražský štúdiový symfonický orchester. Texty dodali Marta Skarlandtová a Václav Kopta, dvakrát zaznie Pavel Vrba. Na album sa dostal tiež jeden duet, skladba Protihráč, ktorú naspievala s Matějom Ruppertom. Atmosféru „Duše“ dotvára okrem titulnej snímky séria fotografií Jana Malíře.

Marta Kubišová (*1.11.1942, České Budějovice) absolvovala prvé spevácke kroky s orchestrom kúpeľov Poděbrady. V roku 1961 sa zúčastnila súťaže Hľadáme nových spevákov, dostala sa až do finále. Účinkovala v pardubickom divadle Stop, po ňom v plzenskom divadle Alfa. Od septembra 1964 dostala angažmán v pražskom divadle Rokoko. Jej prvý hit Loudá se půlměsíc je z januára 1965. Úspech mala formácia Golden Kids. Vznikla 1. novembra 1968, tvorili ju Marta Kubišová, Helena Vondráčková a Václav Neckář. Doma a hlavne v zahraničí účinkovali do 3. februára 1970. Pár dní nato dostala od štátnych cenzorov zákaz vystupovania. Nepomohli ani priaznivé zahraničné ohlasy z ich koncertov v parížskej Olympii či na festivale Midem v Cannes. Skoro 20 rokov prežila v izolácii.

Dňa 13. júna 1968 otvorili v Parku kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave III. medzinárodný festival populárnych piesní "Bratislavská lýra 1968," ktorý trval do 16. júna 1968. Festival zahrňoval československú pesničkovú súťaž a nesúťažné recitály našich a zahraničných spevákov. Na archívnej snímke z 16. júna 1968 Helena Vondráčková (vpravo) a Marta Kubišová počas recepcie v bratislavskom hoteli Carlton po skončení festivalu "Bratislavská lýra 1968" v Bratislave.
Foto: TASR Alojz Prakeš


Pesničku Modlitba pro Martu nahrala 23. augusta 1968. Po dvadsaťjeden rokoch, naživo, bez hudobného sprievodu ju spievala 21. novembra 1989 z balkóna na Václavskom námestí v začiatku zamatovej revolúcie. Album Vítej, lásko vyšiel v roku 2005, v septembri 2008 vyšlo DVD s názvom Příběh, v máji 2010 trojkompilácia s názvom Vyznání z edície Zlatá kolekce. V októbri 2012 vydal Supraphon kompiláciu 6 CD Marta Kubišová Zlatá šedesátá, ktorá ponúka viac než 120 piesní z rokov 1963 až 1970 a obsahuje aj doposiaľ nevydané skladby. V júli 2014 mal premiéru dokumentárny film Magický hlas rebelky, ktorý o životnej dráhe speváčky nakrútila režisérka Olga Sommerová. Pod týmto názvom vydal Supraphon aj soundtrack z filmu.

TASR informovala Adriána Čahojová, marketingová a PR manažérka vydavateľstva Supraphon pre Slovenskú republiku.