Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO:Je to naozaj protokolárna hudba rezortu vnútra? Dnes hrajú AC/DC

Protokolárna hudba? Guns´n Brasses. Foto: Hudba MV SR

Tretí spoločný koncert s českou legendou Olympic hráme v nedeľu v Prešove, povedal pre Teraz.sk pplk. Peter Saňka. Dnes na Hlavnom námestí zahrajú AC/DC, ABBU, Pirátov z Karibiku aj Úsmev od Modusu.

Bratislava 27. augusta (Teraz.sk) - Dnešné vystúpenie hudby Ministerstva vnútra SR v rámci Bratislavského kultúrneho leta určite mnohých Bratislavčanov prekvapí.

Protokolárne dychovky sa väčšinou uspokoja s hraním slovenskej hymny a úzkeho repertoáru skladieb určených pre oficiálne príležitosti. Tento brass band sa však dnes o ôsmej večer na Hlavnom námestí chystá roztočiť rockové hitovky od AC/DS a Kiss, ale aj ABBU, hudbu z Pirátov z Karibiku, skladby od Michaela Jacksona či Glenna Millera.

Hudba MV SR s Olympicom
Foto: Hudba MV SR


"Hráme aj Olympic, napríklad Slzy tvý mámy šedivý. Vtedy väčšinou všetci plačú, aj my," povedal pre Teraz.sk riaditeľ hudby, pplk. Mgr. Art. Peter Saňka. S českou legendou dokonca spolupracujú dlhodobo. "Sme hrdí na to, že sa skupine Olympic náš projekt zapáčil. V nedeľu ideme hrať do Prešova už tretí koncert s Olympicom," pripomenul.



"Našim hlavným poslaním je zúčastňovať sa protokolárnych akcií Ministerstva vnútra SR, Policajného zboru SR a Hasičského a záchranného zboru SR. Popri tom však vykonávame aj koncertnú činnosť. Minister Kaliňák je tomu naklonený, čo nám veľmi pomáha. Vieme zahrať takmer čokoľvek," vysvetľuje Saňka. "Dokážeme zahrať klasickú dychovku, aj rocké klasiky," dodáva riaditeľ hudby, ktorá vystúpila aj pod rockovým logom Guns´n Brasses.

Ministerstvo vnútra o svojom hudobnom telese

Hudba MV SR plní v rámci rezortu úlohu protokolárneho a reprezentačného telesa. Účinkuje na všetkých oficiálnych akciách usporadúvaných rezortom, verejnými a vládnymi inštitúciami. Okrem služobného repertoáru a štandardnej literatúry pre dychový orchester tvoria podstatu ich koncertného repertoáru nové, moderné aranžmány diel starých majstrov, muzikálových a filmových melódií, skladieb swingového, bigbandového, ale aj rockového charakteru.
Korene orchestra siahajú až do čias prvej Československej republiky, kedy na území Slovenska pôsobila amatérska dychovka finančnej stráže. Na jej tradícii boli postavené základy neskoršej Hudby MV SR. Oficiálny vznik orchestra sa datuje do roku 1948. Počas 65 rokov existencie sa vypracovali do podoby vyspelého orchestra, ktorý neoddeliteľne patrí k slovenskej hudobnej scéne. O stúpajúcej popularite v posledných rokoch svedčí aj spolupráca s významnými osobnosťami slovenskej i českej hudobnej scény.