Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

P. Nagy si Pianko albumom a Pianko turné splnil dlhoročný sen

Peter Nagy, archívna snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Koncertné Pianko Tour začal ešte v októbri 2017 vystúpením v Bratislave a skončil záverečným koncertom 11. decembra opäť v Bratislave.

Bratislava 10. januára (TASR) – Spevák, skladateľ a československý zlatý slávik Peter Nagy žil rok 2018 v znamení Pianko albumu a Pianko Tour. „Šialený rok, bol hektický, počas roka sme nahrávali album, pritom tí muzikanti sú veľmi vyťažení, bolo náročné zladiť termíny pre nahrávanie albumu a samotné Pianko koncerty,“ zhodnotil sám uplynulý rok.

„Dlho som hľadal názov pre svoj vysnívaný program, ktorý by bol postavený na zvuku klavíra a z tichých piesní môjho repertoáru. Nakoniec mi napadlo, že Pianko je to najkratšie - názov, ktorý sa nevnucuje a dobre sa pamätá. Tiché piesne, ako ich volám, sú pre mňa tie, ktoré som si skladal na každom albume tak trochu pre svoje pesničkárske svedomie. Je ich dosť, ale najviac sa fanúšikom páčia Milenci na snehu, Nad nami zomrel skladateľ či Agáty,“ uviedol pre TASR.

Koncertné Pianko Tour začal ešte v októbri 2017 vystúpením v Bratislave a skončil záverečným koncertom 11. decembra opäť v Bratislave. Petrovi sa páčilo, že si mohol zahrať pesničky, ktoré na koncertoch s rockovou kapelou Indigo zahrať nemôže.

„Príjemné turné, nikdy som nerobil také ťažké veci, že by som hral s ľuďmi, ktorí hrajú v národnom divadle. Bol som prekvapený, mali sme každé jedno predstavenie vypredané, pridávali sme dvakrát, trikrát. Myslím, že na to si musí umelec niekoľko nemálo rokov počkať, kým spolu on a publikum dozrejú do jednej roviny. Ja mám teraz publikum, ktoré je veľmi vnímavé, chápavé, že sami píšu na sociálnej sieti, že vnímajú texty od začiatku, ale až teraz niektoré metafory sú im bližšie,“ dodal.

V októbri minulého roka vydal aj album Pianko s podtitulom Hity a balady v akustickom podaní. Ponúkol na ňom 13 piesní: Poďme sa zachrániť intro, Milenci na snehu, Perfémy, Psi sa bránia útokom, Nad nami zomrel skladateľ, Nohavičky vlajú, Revolver a muzika, Zákony hada, Bufet Viola, Poďme sa zachrániť, Drozd, Poslednýkrát a 50 žiráf.

„Nahrávka albumu vznikala v najlepšej možnej chvíli. Po prvom turné sme sa zišli v štúdiu a boli sme výborne zohratí. Nahrávali sme s istotou, v pohode a bez stresu. Kedysi som zbieral nahrávky sláčikových kvartet. Obdivoval som ten celkový zvuk. Kvarteto, to je rocková kapela krásnych starých čias. Zvlášť, keď v ňom hrajú skutoční umelci. Splnil sa mi sen,“ prezradil Nagy.

Potešil ho aj booklet k albumu. „Mám fanúšikov, ktorí fotia na vysokej úrovni, tak som celý booklet zložil z ich fotografií, ktoré mi posielali, a veľmi sa z toho teším. Dlho som sa bránil Facebooku, ktorý mne funguje ako interaktívna stránka. Zberám tam ohlasy fanúšikov na moje koncerty a piesne,“ spresnil.