Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Pieseň I. Hoffmana sa stala symbolom novembrových udalostí z roku 1989

Na archívnej snímke slovenský folkový pesničkár, novinár a publicista Ivan Hoffman. Foto: www.wikipedia.sk

Martinský rodák, ktorý ju spolu s tisíckami ľudí spieval na bratislavskom Námestí SNP, sa po rozdelení ČSFR presťahoval do Českej republiky.

Martin/Bratislava 27. novembra (TASR) - Folkový pesničkár, novinár a publicista Ivan Hoffman je autorom piesne Sľúbili sme si lásku, ktorá sa stala jedným zo symbolov novembrových udalostí z roku 1989. V pondelok 27. novembra bude mať 65 rokov.

Sľúbili sme si lásku, sľúbili vravieť pravdu len, sľúbili sme si vydržať, sľúbili sme si nový deň - to je refrén najznámejšej novembrovej pesničky z roku 1989. Martinský rodák Ivan Hoffman, ktorý ju spolu s tisíckami ľudí spieval na bratislavskom Námestí SNP, sa po rozdelení Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) presťahoval do Českej republiky (ČR).

Ivan Hoffman sa narodil 27. novembra 1952 v Martine. Pôvodným povolaním fotograf sa od polovice 70. rokov 20. storočia realizoval aj ako folkový hudobník. V roku 1979 spoluzakladal združenie pesničkárov Slnovrat, v ktorom pôsobil do roku 1987.

Od prvej polovice 80. rokov minulého storočia sa jeho pesničkárska tvorba začala orientovať skôr na duchovné témy a stal sa jedným z čelných predstaviteľov slovenského gospelu známeho pod označením kresťanský folk. Prispieval do samizdatových časopisov Fragment-K a Bratislavské listy.



Vystúpenie hudobníka na Bratislavskej lýre 10. júna 1989 spôsobilo komunistickému režimu veľké problémy. Ivana Hoffmana pozvala na pódium v rámci svojho vystúpenia americká speváčka Joan Baezová, keď krátko predtým verejne pozdravila Václava Havla a priateľov z Charty 77. Hoffman začal hrať pieseň Nech mi nehovoria, ktorú však nedohral, pretože organizátori v sále mu vypli mikrofón.

Keď o niekoľko mesiacov neskôr začala tzv. Nežná revolúcia, pieseň Ivana Hoffmana Sľúbili sme si lásku sa na Slovensku stala jej neoficiálnou hymnou. Cover verziu tejto pesničky nahral po 20 rokoch Ivan Tásler so skupinou IMT Smile.

V revolučnom roku 1989 bol spevák jedným z vyzývateľov aktívneho kresťanského disentu k zakladaniu kresťanskodemokratických klubov na Slovensku. Neskôr z klubov vzniklo Kresťanskodemokratické hnutie (KDH).

V rokoch 1990-1992 Hoffman ako reportér spolupracoval s Rádiom Slobodná Európa. V rokoch 1992–1994 pracoval v Rádiu Alfa, najprv ako generálny riaditeľ, neskôr ako moderátor diskusných programov. Externým spolupracovníkom Českého rozhlasu bol v období rokov 1994 až 2007. V súčasnosti sa venuje novinárskej činnosti.

Svoje rozčarovanie z nenaplnenia ideálov novembrovej revolúcie Ivan Hoffman vyjadril druhou verziou piesne Sľúbili sme si lásku. Nezachovala sa z nej však žiadna nahrávka.