Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Pred 100 rokmi sa narodil autor symfonických a komorných diel T. Frešo

Tibor Frešo, archívna snímka. Foto: Anton Šmotlák

Skladateľ a dirigent Tibor Frešo zomrel v Piešťanoch 7. júla 1987 vo veku 68 rokov.

Spišský Štiavnik/Bratislava 20. novembra (TASR) - Dirigent a hudobný skladateľ Tibor Frešo bol autorom symfonických a komorných diel, ale aj opier a hudby k baletu. Od narodenia hudobného tvorcu uplynie v utorok 20. novembra 100 rokov.

Tibor Frešo sa narodil 20. novembra 1918 v Spišskom Štiavniku. V roku 1938 absolvoval skladbu a dirigovanie na Hudobnej a dramatickej akadémii v Bratislave, o rok neskôr i odbor klavírnej hry. Na prelome 30. a 40. rokov 20. storočia študoval kompozíciu a dirigovanie na Akadémii Santa Cecilia v talianskom Ríme.

Po návrate do vlasti začínal ako operetný dirigent v Slovenskom národnom divadle (SND). Jeho operným debutom bol v roku 1945 Verdiho Rigoletto. Umelecky sa etabloval ako interpret sugestívnej citovej spontánnosti, charakterizovaný tiež dramatickým, expresívnym rukopisom.

Ako skladateľ sa Tibor Frešo prezentoval v komornom i symfonickom žánri, no profilová bola jeho hudobno-javisková tvorba. Skomponoval hudbu k baletnej rozprávke Narodil sa chrobáčik. Detskému publiku je určená aj opera Martin a slnko.

Tibor Frešo skladal hudbu k činoherným inscenáciám uvedeným v SND a patrí zároveň k slovenským priekopníkom filmovej hudby.

Skladateľ a dirigent Tibor Frešo zomrel v Piešťanoch 7. júla 1987 vo veku 68 rokov.

Prezident SR Ivan Gašparovič udelil v roku 2009 Tiborovi Frešovi štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy in memoriam, ktoré prevzala jeho dcéra Gea Frešová. "Keď niečo písal, vždy ma zavolal a prehrával mi to s veľkým nadšením," zaspomínala si Frešová, ktorá študovala klavír a otec jej každý rok na výročný koncert konzervatória zložil nejakú skladbu, s ktorou na ňom vystúpila. "Nesmierne ma ovplyvnil, čo sa týka hudby," dodala v rozhovore pre TASR.

Balet SND uviedol v roku 2013 na Medzinárodný deň detí obnovenú premiéru pôvodnej baletnej rozprávky od skladateľa Tibora Freša Narodil sa chrobáčik. Hudba s hlbokým etickým odkazom dáva detskému divákovi možnosť snívať na pozadí striedania ročných období a večného kolobehu prírody, ktorú si treba vážiť a ochraňovať. Svieža choreografia Igora Holováča, texty Nikitu Slováka a výprava z dielne renomovaných výtvarníkov Milana Ferenčíka a Josefa Jelínka boli zárukou divadelného zážitku.

Synom skladateľa bol hudobník Fedor Frešo, ktorý patril k najvýraznejším osobnostiam slovenskej rockovej scény. Stál pri zrode legendárnej slovenskej skupiny Collegium Musicum a spolu s Mariánom Vargom patril k jej stálym členom.