Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Rick Wright sa autorsky podieľal na albumoch kapely Pink Floyd

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jeho meno nebolo tak často skloňované ako mená Waters a Gilmour, ale spolupracoval už na albume Phe Piper at at the Gates of Dawn z roku 1967, ktorý sa zaradil k míľnikom popkultúry.

Londýn/Bratislava 28. júla (TASR) – Rick Wright, člen legendárnej artrockovej formácie Pink Floyd, sa autorsky podieľal na mnohých albumoch včítane slávnych The Dark Side Of The Moon a Wish You Were Here z rokov 1973 a 1975. Oba znamenali pre kapelu nevídaný komerčný úspech. Od narodenia hráča na klávesové nástroje uplynie v sobotu 75 rokov.

Rick Wright (rodený Richard William Wright) sa narodil 28. júla 1943 v Londýne (Spojené kráľovstvo). Bol členom skupiny Pink Floyd, ktorá začala písať svoju históriu v roku 1965 v zložení Rick Wright, Roger Waters, Nick Mason a Syd Barrett. Posledný z nich Syd Barrett v roku 1968 odišiel a bol nahradený menej problémovým Davidom Gilmourom. Po Barretovom odchode kritika písala, že sa kapela prepracovala cez avantgardné nahrávky až k pastelovým skladbám s filozofujúcimi textami, charakteristickou basou Watersa, bluesovým zvukom Gilmourovej gitary a klávesovými linkami v podaní Wrighta.

Akýmsi spojovníkom kapely bol práve Rick Wright. Jeho meno nebolo tak často skloňované ako mená Waters a Gilmour, ale spolupracoval už na albume Phe Piper at at the Gates of Dawn z roku 1967, ktorý sa zaradil k míľnikom popkultúry. Wrightov spôsob hry na klávesové nástroje a syntetizátory v skupine Pink Floyd bol novátorský. Jeho štýl spájal jazz s neoklasickým vplyvom, ktorý bol doplnený jednoducho harmonizovanou štruktúrou vo viacerých na bluese a folku založených Watersových a Gilmourových skladbách.



Prvý veľký úspech skupine priniesol piaty štúdiový album skupiny Atom Heart Mother (1970). Úspešný v 70. rokoch minulého storočia bol aj album The Dark Side Of The Moon (1973), kde sa objavili aj skladby Ricka Wrighta s názvami The Great Gig In The Sky a Us And Them. Spolupracoval aj na ďalšom hudobnom počine, albume Wish You Were Here (1975).

V septembri 1978 Richard Wright vydal svoj prvý sólový album Wet Dream, do ktorého použil materiály, ktoré pôvodne komponoval pre album Animals skupiny Pink Floyd. V tom čase bol lídrom a vedúcou osobnosťou skupiny Roger Waters. Pre nezhody v skupine práve Wright bol údajne vyhodený zo štúdia a začiatkom 80. rokov 20. storočia kapelu opustil. V roku 1983 skupina Pink Floyd vydala jediný album, na ktorom Wright nespolupracoval: Watersovu labutiu pieseň The Final Cut.

Wright sa vrátil do skupiny až po odchode Watresa a zoskupenie pokračovalo pod pôvodným názvom.

Neskôr, spolu s ostatnými členmi skupiny, nahrali albumy A Momentary Lapse of Reason (1987) a The Division Bell (1994) a napriek Watresovmu obviňovaniu aj koncertovali.

V roku 1994 skupina Pink Floyd vydala svoj druhý powatersovský album The Division Bell. Wright bol na tomto albume spoluautorom piatich skladieb a spieval na jednej z nich (Wearing Inside Out). Tieto nahrávky boli pridané aj na nasledujúci živý dvojalbum a na video P*U*L*S*E z roku 1995. Wright, tak ako aj Mason, účinkoval na všetkých koncertných šnúrach skupiny Pink Floyd.

V roku 1996, inšpirovaný úspešným autorským podielom do albumu The Division Bell, Wright zrealizoval svoj druhý sólový album Broken China.



Zdravotné problémy sa začali u Wrighta objavovať začiatkom roku 2008. Hudobník skonal po krátkom zápase s rakovinou 15. septembra 2008 v rodnom Londýne v Spojenom kráľovstve.

V novembri 2011 vyšla kompilácia A Foot In The Door – The Best Of Pink Floyd. Na Wrightovu počesť vydala skupina Pink Floyd svoj posledný štúdiový album The Endless River v roku 2014, jeho základ tvorili nahrávky Wrightových klávesových nástrojov. "Album je poctou zosnulému hráčovi. Myslím, že je dobrou ukážkou toho, čo robil a ako veľa znamenalo jeho hranie pre zvuk skupiny Pink Floyd," uviedol bubeník Nick Mason.

Médiá vtedy informovali, že skupina Pink Floyd sa zapísala aj do histórie najväčšieho svetového on-line predajcu. Hovorca serveru Amazon.co.uk oznámil, že platňa The Endless River sa stala najviac predobjednávaným albumom v histórii tohto obchodu.

Skupina po smrti hudobníka Wrighta pripravila aj výpravný komplet The Early Years 1965-1972. Obsiahly súbor nahrávok, zahrňujúci nevydané demosnímky, televízne vystúpenia, živé záznamy a ďalšie archívne nahrávky z uvedeného obdobia, vyšiel 11. novembra 2016.

Hudobní fanúšikovia si kapelu pripomenuli záznamom koncertu z talianskych Pompejí, ktorá vyšla pod názvom Pink Floyd: Live at Pompeii. David Gilmour, bývalý skladateľ, spevák a gitarista slávnych artrockerov odohral v júli 2016 v kulisách ruín najstaršieho amfiteátru na svete dva spektakulárne koncerty. Zo záznamu vznikla ohromujúca snímka David Gilmour v Pompejách, v ktorej zazneli skladby z obdobia kraľovania všetkých členov Pink Floyd. Epická audiovizuálna show nadchla v kinách slovenské a české publikum v roku 2017.