Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Kultúra

Skupina Divokej Bill sa na poslucháčov valí s hudobnou Tsunami

Kapela Divokej Bill, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Nový album kapela predstaví naživo na Divokej Bill Lobkowicz Tour 2017.

Bratislava 30. mája (TASR) – Známa česká skupina Divokej Bill vydala v poradí siedmy štúdiový album, ktorý dostal názov Tsunami. Nový album kapela predstaví naživo na Divokej Bill Lobkowicz Tour 2017.

„Pesničky sme ako vždy zbierali dlhšiu dobu, niektoré vznikli v medziobdobí od poslednej platne ako úplne nové, iné boli rozpracované už dlhé roky a čakali na realizáciu. Taktiež sme dokončili nejaké nápady, ktoré sa nezmestili na predošlú platňu. Pomalé aj rýchle, vážne aj veselé, je to tak pol na pol,“ komentuje vznik a charakter novinky frontman Divokého Billa Vašek Bláha.

„Tvoríme tak, že sa prinesie nápad, v skúšobni sa prehráva a premýšľame, ako ho spracovať. Kvôli rozmanitosti sme pár 'peciek' taktiež dotvorili až v štúdiu. Snažili sme sa experimentovať i zachytiť náš klasický surový zvuk. Do celkového zvuku i aranžmánov veľkou mierou zasiahol náš producent Pavel Karlík zo štúdia Sono, s ktorým robíme už tretiu štúdiovú platňu,“ dodal na margo tvorivého procesu.

Tucet nových piesní nahrávali Billovia v úvode tohto roka. Autorsky sa na nich najviac podieľali Vašek Bláha a Roman Procházka. Celkové aranžmány sú ako vždy spoločným dielom celej kapely, veľkou mierou prispel taktiež producent Pavel Karlík.

Okrem zvyčajného nástrojového zloženia sa navyše fanúšikovia môžu tešiť v niektorých piesňach aj na fúkaciu harmoniku v podaní banjistu Jacka, Jurdův kontrabas alebo na sláčikové pasáže, ktoré má na svedomí Apollon Quartet.

„Tematicky je platňa taká Billovská klasika, takže všehochuť, texty sú o slobode, priateľstve, láske, veľa radosti, trochu melanchólie, ale taktiež o mejdanoch, živote s kapelou a nechýba ani naša obľúbená námornícka téma. Práve námornícka pieseň Naděje v sebe skrýva aj veľmi zaujímavý príbeh, kde si každú slohu napísal na mieru jeden z nás a taktiež si ju na platni zaspieval,“ spresnil Bláha.

Ďalšou zaujímavosťou je pieseň Země draků. „Vznikla na podnet nášho kamaráta grafika a spisovateľa Jana Bodrova, ktorý nás poprosil o pesničku ku svojej krásnej fantasy knihe. Vyjde ešte tento rok a rozhodne je načo sa tešiť,“ doplnil Roman Procházka.

TASR informovala Adriana Čahojová, marketingová a PR manažérka vydavateľstva Supraphon pre Slovenskú republiku.