Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Štátna filharmónia Košice koncertuje už 45 rokov

Na archívnej snímke zo 17. apríla 1969 Štátna filharmónia Košice. Foto: TASR/ Gabriel Bodnár

Prvým šéfdirigentom tohto hudobného telesa, ktoré sídli v košickom Dome umenia, bol Bystrík Režucha.

Košice/Bratislava 15. apríla (TASR) - Štátna filharmónia Košice bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil 16. apríla 1969. Dnes uplynulo od tejto udalosti 45 rokov.

Prvým šéfdirigentom tohto hudobného telesa, ktoré sídli v košickom Dome umenia, bol Bystrík Režucha. V súčasnosti je na tejto pozícii Zbyněk Müller a orchester má takmer 90 profesionálnych hudobníkov. V roku 2012 Štátna filharmónia Košice zorganizovala 83 koncertov, štyri koncerty v zahraničí a 12 koncertov v rámci Slovenskej republiky.

Štátna filharmónia Košice v krátkom čase dosiahla uznanie odborníkov i verejnosti. Stala sa jedným z popredných reprezentantov slovenského interpretačného umenia doma i v zahraničí. Orchester prezentuje svoje umenie koncertnou činnosťou aj prostredníctvom nahrávok pre rozhlasové, televízne a gramofónové spoločnosti. Nahrávky predstavujú často unikáty - premiérové nahrávky ojedinele uvádzaných diel. Orchester spolupracoval s mnohými svetoznámymi umelcami. Repertoárové spektrum orchestra obsahuje všetky frekventované diela od baroka po hudbu 21. storočia.


Úspechy v zahraničí

Na archívnej snímke zo 17. apríla 1969 Štátna filharmónia Košice
Foto: TASR/ Gabriel Bodnár
Orchester zaznamenal výrazné úspechy na koncertných pódiách v zahraničí. Koncertoval na medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách (Viedeň a Salzburg v Rakúsku, Berlín v Nemecku, Budapešť v Maďarsku, Praha v ČR, Antverpy v Holandsku, Lisabon v Portugalsku, Barcelona v Španielsku, Atény v Grécku, Remeš vo Francúzsku, Hongkong, Luxemburg,...). V roku 1994 filharmónia absolvovala mesačné turné po USA, kde sa predstavila ako prvý slovenský symfonický orchester na americkom kontinente.

Štátna filharmónia Košice je hlavným organizátorom dvoch medzinárodných festivalov. Sú to Košická hudobná jar a Medzinárodný organový festival Ivana Sokola. Od roku 2003 organizuje aj Festival súčasného umenia ARS NOVA Cassoviae.

V marci 2014 pripravila Štátna filharmónia Košice pre svojich priaznivcov exotický program. Koncert pre marimbu potešil virtuozitou i žonglérskymi kúskami. Marimba, bicí hudobný nástroj, požičaný z Holandska, mala viac ako dva metre a sólista sa nachodil, keď na nej hral.