Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Sting bude prvou hviezdou Prague Metronome Festivalu

Stinga Foto: TASR/Roman Hanc

Sting nemá tento rok v pláne koncert na Slovensku, preto organizátori festivalu očakávajú záujem aj zo strany jeho slovenských fanúšikov.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Jeden z najpopulárnejších svetových hudobníkov Sting prvýkrát vystúpi v Česku na festivalovom pódiu. Bude prvým headlinerom Prague Metronome festivalu, ktorý sa uskutoční od 23. do 24. júna 2017 na pražskom Výstavišti. Sting nemá tento rok v pláne koncert na Slovensku, preto organizátori festivalu očakávajú záujem aj zo strany jeho slovenských fanúšikov.

Britský umelec do Prahy príde s aktuálnym a skvele prijatým albumom 57th & 9th. "Sme naozaj šťastní, že sa nám podarilo získať Stinga pre Prague Metronome festival 2017 a že sa môžeme o túto radosť podeliť so všetkými fanúšikmi. Bude to zároveň Stingova česká festivalová premiéra a sme nadšení, že to bude práve na Metronome," hovorí vedúca dramaturgie Barbora Šubrtová. Na turné 57th & 9th bude Stinga sprevádzať trojčlenná kapela, vrátane dlhoročného gitaristu Dominica Millera. Toho na pódiu doplní bubeník Josh Freese a Rufus Miller na gitaru.

Stingov dvanásty sólový album 57th & 9th, ktorý je jeho prvou rockpopovou nahrávkou poslednej dekády, vyšiel 11. novembra na značke A&M/Interscope Records. Desať piesní predstavuje širokú škálu Stingových hudobných a autorských štýlov, od divokej motorkársko-rebelskej Petrol Head k majestátnej 50,000 a drsnému gitarovému prvému singlu I Can’t Stop Thinking About You. Nahrávku, ktorú produkoval Martin Kierszenbaum, nahral Sting so svojimi dlhoročnými spolupracovníkmi Dominicom Millerom (gitara) a Vinnie Colaiutom (bicie). V štúdiu potom svojím dielom prispeli bubeník Josh Freese, gitarista Lyle Workman a Tex-Mex kapela zo San Antonia The Last Bandoleros.

„Našou výhodou je, že ponúkame návštevníkom mestský festival so službami a pohodlím, ktoré idú ruka v ruke s ponukou služieb, servisom a zážitkami, ktoré poskytuje iba hlavné mesto Praha. Na druhej strane náš areál, umiestnený čiastočne v zeleni a v zábavnom parku, navodzuje správnu festivalovú atmosféru,“ uviedol pre médiá producent festivalu David Gaydečka.

To, že má hlavné mesto nový festival európskych rozmerov s medzinárodným presahom, kvituje aj pražská primátorka Adriana Krnáčová, ktorá nad akciou prevzala záštitu. „Praha si zaslúži veľký hudobný festival a ja som nesmierne rada, že tu máme Metronome, ktorý má ambíciu konkurovať tým najlepším európskym hudobným akciám, ako je napríklad maďarský Sziget. Počítame, že festival osloví nielen fanúšikov z celej Českej republiky, ale do českej metropoly priláka aj nových turistov, ktorí sa budú vracať,“ doplnila primátorka Krnáčová.

Prague Metronome Festival je nový medzinárodný festival, ktorý sa koná v centre Prahy a ponúka najzaujímavejšie medzinárodné hviezdy v kombinácii s tým najlepším z českej hudobnej scény. Po minuloročnom prvom vydaní média vyzdvihovali, že akcia je dobre vymyslená, ideálne situovaná a dramaturgicky zaujímavá. Usporiadatelia, ktorí priviezli Iggyho Popa, Foals, The Kooks, Ivana Krála či Jiřího Suchého, podľa recenzentov ponúkli koncerty, ktoré zanechali dojem.

Predpredaj vstupeniek sa začína dnes prednostne pre členov oficiálneho fan klubu Stinga a pre priamo oslovených divákov minulého ročníka Metronome festivalu. V pondelok 12. decembra organizátori ohlásia predaj vstupeniek pre verejnosť, ktorý bude až do konca januára za zvýhodnenú cenu.