Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Textár Martin Sarvaš má 55 rokov

Na snímke dramaturg Martin Sarvaš Foto: TASR/Štefan Puškáš

Označujú ho za najvýznamnejšieho slovenského textára slovenskej rockovej hudby.

Bratislava 27. marca (TASR) - Textár, manažér, hudobný publicista Martin Sarvaš sa v pondelok 28. marca dožije 55 rokov. Narodil sa v Bratislave 28. marca 1961.

Je absolventom Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT, dnes Slovenská technická univerzita - STU) v Bratislave. Na Fakulte architektúry SVŠT študoval odbor urbanizmus a územné plánovanie.

Označujú ho za najvýznamnejšieho slovenského textára slovenskej rockovej hudby. Jeho texty pre skupinu Tublatanka ovplyvnili vývoj rockovej scény na dlhé desaťročia. Je autor piesňových textov a textov k muzikálom. Otextoval piesne pre pôvodné slovenské muzikály Báthoryčka a František z Assisi. Nie je len textárom, pôsobí ako manažér, producent, moderátor, scenárista.

Ako manažér pracoval pre skupiny Tublatanka, Isabelle a Hex. Zakladal Radu Slovenskej hudobnej asociácie a bol jej predsedom (1990-1995). V roku 1991 pracoval ako výkonný tajomník a neskôr predseda Rady Zväzu autorov a interpretov. V roku 1995 založil umeleckú agentúru, ktorá sa neskôr transformovala na vydavateľstvo Martin Sarvaš Productions/MSP Records. V rokoch 2008 až 2013 bol riaditeľom Slovenského inštitútu v nemeckom Berlíne.

Martin Sarvaš v roku 2014 vydal e-knihu Zatiaľ všetko s hudobnými textami od roku 1979 po rok 2012.

zdroj: www.brloh.sk, www.theatre.sk