Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Hudobník Šamorínsky, dedko herca Mariána Slováka, zomrel pred 40 rokmi

Skladateľ Štefan Németh - Šamorínsky bol ocenený zápisom do Zlatej knihy SOZA (cena udelená autorovi in memoriam za významný príspevok k rozvoju slovenskej hudobnej kultúry). Cenu prevzal jeho vnuk, herec Marián Slovák (na snímke). Foto: TASR

Jeho skladateľskú činnosť ovplyvnili jeho životné osudy - pôsobenie vo funkcii organistu v bratislavskom Dóme sv. Martina a koncertná a dirigentská činnosť.

Bratislava 31. januára (TASR) - Hudobný skladateľ, pedagóg a klavirista Štefan Németh-Šamorínsky zomrel pred 40 rokmi 31. januára.

Jeho skladateľskú činnosť ovplyvnili jeho životné osudy - pôsobenie vo funkcii organistu v bratislavskom Dóme sv. Martina a koncertná a dirigentská činnosť. V mnohom sa učil od skladateľa Bélu Bartóka, čo poznačilo aj jeho viaceré diela vokálneho a inštrumentálneho žánru, najmä však jeho hudobné myslenie.

Hudbe sa systematicky venoval od šiestich rokov, hral na klavíri, husliach a organe. Pripravoval sa na dráhu koncertného umelca, stal sa z neho vyhľadávaný komorný hráč a príležitostný dirigent. V roku 1929 založil Spevokol Bélu Bartóka, ktorý viedol do roku 1945. Zaslúžil sa o oživenie koncertného života Bratislavy. Počas 45-ročného aktívneho hudobného života absolvoval okolo 350 verejných koncertov a recitálov.

Ako organový interpret sa zaoberal aj problematikou stavby týchto monumentálnych hudobných nástrojov a podľa jeho návrhov bolo v Bratislave a na Slovensku postavených okolo 30 organov.

Štefan Németh-Šamorínsky sa narodil v Šamoríne 29. septembra 1896. Popri gymnáziu v Bratislave študoval aj na Mestskej hudobnej škole hru klavíri a husliach. Od roku 1906 pôsobil v Mestskom symfonickom orchestri a súčasne bol aj členom Chlapčenského zboru, s ktorým účinkoval aj v Cirkevnom hudobnom spolku. V roku 1914 začal študovať na Vysokej hudobnej škole v maďarskej Budapešti (hru na klavíri a organe). V nasledujúcom roku bol nútený štúdium prerušiť, pretože ho odviedli na front prvej svetovej vojny. Po návrate z vojny v štúdiu pokračoval, v období rokov 1921-1923 absolvoval aj štúdium v rakúskej Viedni na Majstrovskej škole (hru na klavíri a organe). Štúdium v Budapešti dokončil v roku 1924.

Po návrate do Bratislavy bol učiteľom a krátko aj riaditeľom na Mestskej hudobnej škole, kde zotrval do roku 1942. Vyučoval aj hru na organe v Štátnom konzervatóriu. Súčasne bol do roku 1953 organistom v Dóme sv. Martina. Od roku 1949 sa stal pedagógom klavírnej hry a komornej hudby na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, od roku 1953 bol docentom. Vychoval celý rad klaviristov, ktorí sa uplatnili ako významní interpreti i pedagógovia.

Skladateľ, pedagóg a klavirista Štefan Németh-Šamorínsky zomrel 31. januára 1975 v Bratislave vo veku 78 rokov.