Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Hudobníka Grega Hama zo skupiny Men at Work našli doma mŕtveho

Greg Ham (vľavo) na archívnej snímke skupiny z roku 1983. Foto: TASR/AP

Ham sa zrejme najviac preslávil flautovým motívom v obľúbenom hite s názvom "Down Under" z 80. rokov minulého storočia

Sydney 19. apríla (TASR) - Hudobníka Grega Hama zo slávnej austrálskej skupiny Men at Work našli dnes mŕtveho v jeho dome v Melbourne. Informovali o tom miestne médiá.

Polícia austrálskeho štátu Viktória potvrdila, že zosnulým je 58-ročný obyvateľ domu, ale jeho meno v súlade s tamojšou praxou neuviedla. Greg Ham mal 58 rokov a susedia vypovedali, že bol jediným obyvateľom domu.

Dvaja znepokojení priatelia, ktorým sa Ham už nejaký čas vôbec neozval, išli do jeho domu a našli telo. Polícia odmietla zverejniť akékoľvek ďalšie podrobnosti o tom, ako Ham zomrel a či sa tak stalo za podozrivých okolností.

"Je tu určité množstvo nevysvetlených vecí. Preto sme tu a pomáhame miestnym detektívom zistiť, čo sa stalo," uviedol novinárom vysokopostavený austrálsky detektív Shane O'Connell. Citovala ho agentúra AP.

O Hamovom úmrtí informovali noviny ako The Australian a The Sydney Morning Herald.

Ham sa zrejme najviac preslávil flautovým motívom v obľúbenom hite s názvom "Down Under" z 80. rokov minulého storočia. Populárna skladba sa však pred niekoľkými rokmi dostala pod drobnohľad médií a verejnosti, pretože kapela bola obvinená z plagiátorstva - chytľavý hudobný motív vraj ukradla z detskej táborákovej pesničky "Kookaburra Sits in the Old Gum Tree".

Vydavateľ tejto pesničky zažaloval skupinu Men at Work a sudca v roku 2010 dospel k záveru, že kapela melódiu odkopírovala. Zároveň skupine nariadil, aby majiteľovi autorských práv dodatočne vyplatila príslušnú časť honoráru a tantiém.

Ham neskôr vyhlásil, že tento spor ho zničil, a obával sa tiež, že nadobro poškvrní jeho hudobný odkaz.

"Som hrozne sklamaný, že si ma budú pamätať takto - ako človeka, ktorý niečo odkopíroval," povedal hudobník po rozhodnutí súdu pre noviny The Age vychádzajúce v Melbourne.

Sused John Nassar vychválil Hama, ktorého poznal približne 30 rokov: "Bola to krásna ľudská bytosť, nikdy nikoho za nič neodsudzoval. Bol to veľmi priateľský človek."

Ham hral okrem flauty aj na saxofón a klávesy, nedávno pracoval tiež ako učiteľ hry na gitare.

Pieseň "Down Under" a album "Business As Usual", na ktorom sa nachádzala, kraľovala začiatkom roka 1983 na špici austrálskej, americkej a britskej hitparády. Pieseň sa stala neoficiálnou hymnou Austrálie a v prehľade najlepších austrálskych skladieb z roku 2001 ju zaradili na štvrté miesto. Men at Work získali v roku 1983 uznávanú hudobnú cenu Grammy ako najlepší nový umelec.