Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Hudobný fond vyhlásil držiteľov cien za rok 2023

Na snímke vľavo laureát Michal Paľko prevzal cenu Jána Levoslava Bellu z rúk raditeľa Hudobného fondu Matúša Jakabčica počas odovzdávania cien Hudobného fondu 2023 v Bratislave 19. septembra 2023. Foto: TASR Pavel Neubauer

Cenu Jána Levoslava Bellu si prevzal skladateľ a hudobník Michal Paľko za dielo D-U-V-A-J.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Sedem osobností slovenskej hudobnej scény ocenil v utorok popoludní Hudobný fond na slávnostnom stretnutí v bratislavskom Zichyho paláci. Ceny Hudobného fondu 2023 za významné výkony a dlhoročný prínos v oblasti vážnej hudby, folklóru, džezu, dychovej a populárnej hudby udelila Rada Hudobného fondu na základe návrhov profesijných združení a odborných komisií.

Cenu Jána Levoslava Bellu si prevzal skladateľ a hudobník Michal Paľko za dielo D-U-V-A-J. Cenu Frica Kafendu získal klavirista a saxofonista Ladislav Fančovič za mimoriadnu koncertnú a nahrávaciu činnosť s prihliadnutím na klavírne dielo Ernő Dohnányiho.

Cena Jozefa Kresánka patrí muzikologičke a vysokoškolskej pedagogičke. Nadi Hrčkovej za celoživotnú muzikologickú, pedagogickú, organizátorskú, kriticko - publikačnú činnosť. Cenu Ladislava Martoníka dostal trubkár a jazzový producent Lukáš Oravec za vynikajúce interpretačné výkony a kvalitné hudobné projekty.

Cenu Pavla Tonkoviča si prevzal muzikológ, hudobný kritik a publicista Stanislav Bachleda za významnú publicistickú a organizátorskú činnosť v oblasti folklórneho diania na Slovensku. Cenu Karola Pádivého získal učiteľ Jozef Kozár za rozvoj dychovej hudby na Slovensku aj za tvorbu a prácu s deťmi a mládežou v oblasti dychovej hudby. Cenu Gejzu Dusíka si prevzal skladateľ, spevák a hudobník Pavol Hammel za úspešné koncertné turné pri príležitosti 50. výročia vydania albumu Zelená pošta s prihliadnutím na celoživotné dielo.

Na snímke laureát Stanislav Bachleda prevzal cenu Pavla Tonkoviča počas odovzdávania cien Hudobného fondu 2023 v Bratislave 19. septembra 2023.
Foto: TASR Pavel Neubauer


"Bol to účel spraviť niečo iné, po albume Zvoňte zvonky sme sa s Mariánom Vargom rozišli, on založil Collegium Musicum a mne ostali Prúdy. Každý si robil svoje, potom sme šli trochu experimentovať. Mne chýbali Mariánove pesničky, jemu zas interpret a vyústilo to do tejto krásnej a dnes už veľmi oceňovanej spolupráce,"
povedal pre TASR spoluautor albumu Zelená pošta Pavol Hammel.

"Každá z týchto hudobných oblastí je mi blízka. Teším sa, že som mal možnosť pôsobiť v každej z nich. Avšak folklór je predsa len najbližší a najdlhšie sa s ním človek stretáva. Od prvých momentov, kedy začne človek vnímať svet, žije s uspávankami a ľudovou piesňou," uviedol pre TASR ocenený Stanislav Bachleda.

Hudobný fond je verejnoprávna inštitúcia, ktorej hlavným poslaním je podporná činnosť v oblasti hudobného umenia. Jednou z aktivít je každoročné udeľovanie Cien Hudobného fondu.