Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Hudobný fond zverejnil laureátov slovenskej hudobnej scény za rok 2017

Ilustračná snímka Foto: TASR - Andrej Galica

Hudobný fond je národnokultúrna verejnoprávna inštitúcia, ktorej hlavným poslaním je cieľavedome a objektívne podporovať tvorivú činnosť v oblasti hudobného umenia.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Hudobný fond dnes zverejnil laureátov slovenskej hudobnej scény za významné výkony a dlhoročný prínos v oblasti vážnej, dychovej hudby a džezu.

Cenu Jána Levoslava Bellu získal hudobný skladateľ Vladimír Bokes za skladbu Missa posoniensis, op. 55. Cena Frica Kafendu patrí koncertnému organistovi Marekovi Vrábelovi za výnimočné interpretačné výkony a sústavnú prezentáciu slovenskej organovej tvorby doma i v zahraničí.

Cenou Jozefa Kresánka je odmenená hudobná teoretička a pedagogička Tatiana Pirníková za publikáciu Umelec a intelektuál v zrkadle času, ako objektívne faktografické spracovanie osobnosti a procesov vývoja hudobného života druhej polovice 20. storočia na Slovensku. Cenu Ladislava Martoníka získala jazzová speváčka Hanka Gregušová za vynikajúce interpretačné výkony.

Cena Pavla Tonkoviča patrí folkloristovi Ondrejovi Molotovi za mimoriadny celoživotný prínos pre folklórne umenie na Slovensku a v zahraničí. Cenu Karola Pádivého si prevezme skladateľ a dirigent dychovej hudby Pavel Šianský za dlhoročnú úspešnú skladateľskú, dirigentskú a pedagogickú prácu pre rozvoj dychovej hudby na Slovensku, laureátstvo v autorských súťažiach Novomestská nota a množstvo kompozícií pre dychové hudby na Slovensku.

Ocenenia laureátom pre rok 2017 odovzdajú zástupcovia Hudobného fondu na slávnostnom ceremoniáli 3. októbra v bratislavskom Zichyho paláci.

Hudobný fond je národnokultúrna verejnoprávna inštitúcia, ktorej hlavným poslaním je v súlade s kultúrnymi záujmami Slovenskej republiky cieľavedome a objektívne podporovať tvorivú činnosť v oblasti hudobného umenia s osobitným zreteľom na tvorivú oblasť vážnej hudby, populárnej hudby, výkonných umelcov, ako aj hudobnej vedy a kritiky. Fond propaguje a prezentuje hudobné umenie doma i v zahraničí.

Informáciu pre TASR poskytol riaditeľ Hudobného fondu Matúš Jakabčic.