Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Hudobný skladateľ Vladimír Bokes jubiluje

V roku 1946 sa v Bratislave narodil hudobný skladateľ VLADIMÍR BOKES. Foto: TASR

Bokesovu tvorbu od začiatku ovplyvnila poetika Druhej viedenskej školy, dodekafónia a serializmus, ako aj technológie povojnovej avantgardy.

Bratislava 11. januára (TASR) - Hudobný skladateľ Vladimír Bokes sa narodil v Bratislave 11. januára 1946. V pondelok sa dožije jubilea 70 rokov.

Vladimír Bokes študoval na Konzervatóriu v Bratislave hru na violončele a skladbu. V rokoch 1965 až 1970 študoval skladbu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Je autorom niekoľkých desiatok hudobných skladieb.

Okrem komponovania sa venoval aj prednáškovej činnosti – prednášal na hudobných školách v Prahe, Brne, Ostrave v Česku, ale aj v rakúskej Viedni, britskom Londýne, talianskom Ríme a v ukrajinskej Odese. Upravil skladby Jána Levoslava Bellu, Mikuláša Schneidera-Trnavského a Dezidera Kardoša. V roku 2003 zrekonštruoval operu Krútňava od Eugena Suchoňa do pôvodného znenia.

Od roku 1971 sa venoval pedagogickej činnosti najskôr na bratislavskom Konzervatóriu a od roku pôsobil ako odborný asistent na VŠMU. Vyučoval teoretické predmety a kompozíciu. V roku 1989 sa stal docentom a od roku 1993 je profesorom. Ako predseda festivalového výboru medzinárodného festivalu súčasnej hudby Melos-Étos pôsobil v rokoch 1993 až 1998. V rokoch 2002 až 2014 predsedal Rade Hudobného fondu.

Bokesovu tvorbu od začiatku ovplyvnila poetika Druhej viedenskej školy, dodekafónia a serializmus, ako aj technológie povojnovej avantgardy. Ťažisko jeho umenia komponovať spočíva v orchestrálnej a komornej tvorbe. Keďže sa orientoval na technológie avantgardnej "západnej hudby", verejné i rozhlasové predvádzanie jeho tvorby bolo v 80. rokoch 20. storočia zakázané.