Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Humanistom roka 2018 je G. Murín, veľvyslancom humanizmu J. Chudík

Gustáv Murín, archívna snímka. Foto: www.facebook.com

Podľa štatútu sa tieto ceny udeľujú každoročne pri príležitosti Svetového dňa humanistov.

Banská Bystrica 16. júna (TASR) - Spisovateľ Gustav Murín ako Humanista roka 2018 a docent Ján Chudík ako Veľvyslanec humanizmu 2018 boli v sobotu ocenení spoločnosťou svetských humanistov na Slovensku Prometheus na slávnosti, ktorá sa konala v Radnici v Banskej Bystrici. Podľa štatútu sa tieto ceny udeľujú každoročne pri príležitosti Svetového dňa humanistov (21. júna).

"Ocenených vybrala už po jedenásty raz ústredná rada spoločnosti na základe došlých nominácií," uviedol pre TASR člen vedenia spoločnosti František Jedinák. "Spoločnosť chce takto upozorniť na ľudí - humanistov, ktorí sú bez náboženského vyznania, a to z rôznych oblastí vedy a kultúry," dodal. V minulosti bola takto ocenená napríklad Marína Čarnogurská, Erich Mistrík či Múzeum SNP v Banskej Bystrici.

Čestný titul Humanista roka sa udeľuje za výrazné, výnimočné počiny a významné aktivity pri presadzovaní a obohacovaní myšlienok humanizmu na Slovensku tomu, kto sa takto prejavuje dlhodobejšie a predovšetkým v období medzi dvoma každoročnými oceňovaniami.

Čestný titul Veľvyslanec humanizmu sa udeľuje za systematickú, dlhodobú výraznú činnosť a významné aktivity pri presadzovaní a obohacovaní myšlienok humanizmu na Slovensku, pri propagácii humanizmu a za rozvíjanie spolupráce medzi Spoločnosťou Prometheus a humanistickými organizáciami v zahraničí.

Spoločnosť Prometheus vznikla začiatkom 90. rokov ako združenie svetských humanistov na Slovensku. K jej základným cieľom patrí presadzovanie hodnôt vedy a demokratických princípov vo všetkých oblastiach spoločenského diania.