Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Izba M. Terézie je jednou z maľovaných miestností v zámku v Humennom

Mária Terézia na obraze, ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pre verejnosť je v tomto roku o to zaujímavejšia, že si pripomína 300. výročie od narodenia tejto najvýznamnejšej panovníčky svojej doby.

Humenné 11. júla (TASR) - Izba Márie Terézie je jednou zo štyroch maľovaných miestností, ktoré sa nachádzajú v drugetovskom zámku v Humennom. Pre verejnosť je v tomto roku o to zaujímavejšia, že si pripomína 300. výročie od narodenia tejto najvýznamnejšej panovníčky svojej doby.

Ako TASR informovala historička Vihorlatského múzea v Humennom Zuzana Koščová, všetky štyri miestnosti dal v zámku zhotoviť Štefan XIV. Csáky. Izba Márie Terézie bola zriadená pravdepodobne v roku 1773, čo dokladujú niektoré historické udalosti vyobrazené na nástenných maľbách. Ide o spojovaciu miestnosť, ktorá je osemuholníkového, tzv. oktogonálneho tvaru a predstavuje komunikačný uzol medzi priestormi prízemia západného krídla zámku.

Plochy stien sú celé pokryté maľovaným iluzívnym ornamentom a figurálnymi kompozíciami. V rohoch stien sú skryté výklenky so vstavanými skriňami. Ich jednokrídlové dvere sú potiahnuté plátnom a plochu zdobí iluzívny rám pre portrét. "Nad dverami sú pozdĺžne kazety s figurálnymi motívmi korunovačných a slávnostných sprievodov cisára Jozefa II., pápeža Klementa IV., Františka Lotrinského a Márie Terézie," priblížila historička.

Na strope je vyobrazená Mária Terézia spolu so synom Jozefom II. "Ide o triumfálny príchod do mesta," skonštatovala Koščová. Koncept zachovanej iluzívnej výzdoby jednotlivých miestností humenského zámku zodpovedá podľa jej slov dobovým módnym vplyvom, predovšetkým tradičnej rodovej vernosti uhorskému právu a cisárskemu majestátu.

Mária Terézia sa narodila 13. mája v roku 1717 vo Viedni. Keď v roku 1740 jej otec cisár Karol VI. umrel bez mužského potomka, na základe pragmatickej sankcie sa mohla ujať vlády. Rímsko-nemecká cisárovná a rakúska arcivojvodkyňa a uhorská a česká kráľovná je jednou z najvýznamnejších osobností z dynastie Habsburgovcov. Jej panovanie sa významnou mierou zapísalo do politických, hospodárskych i kultúrnych dejín ako tereziánska epocha. Zomrela 29. novembra 1780.