Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

V Bratislave vystúpia huslista D. Karvay a klaviristky Labéqueové

Dalibor Karvay, husľový virtuóz Foto: TASR/Martin Baumann

Dva mimoriadne orchestrálne mládežnícke koncerty budú počas prvého augustového víkendu vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Počas prvého augustového víkendu sa uskutočnia v Bratislave dva mimoriadne orchestrálne mládežnícke koncerty so sólistami - huslistom Daliborom Karvayom a klaviristkami Katiou a Marielle Labéque. Obidva budú vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave so začiatkom o 19.00 h.

V sobotu 6. augusta sa premiérovo predstaví slovenský mládežnícky orchester, ktorý vznikol z iniciatívy Hudobného centra v nadväznosti na niekdajšiu Hudobnú mládež Slovenska. Teleso ponúka priestor študentom slovenských hudobných škôl a mladým umelcom nadobudnúť cenné skúsenosti v oblasti orchestrálnej hry, práce s dirigentom či poprednými sólistami.

Orchester povedie slovenský dirigent Martin Majkút, ktorý v súčasnosti zastáva post hudobného riaditeľa a šéfdirigenta Rogue Valley Symphony Orchestra v americkom štáte Oregon. Túto pozíciu získal v roku 2010 na základe dvojročného konkurzu, do ktorého sa prihlásilo viac ako 160 dirigentov. Ako sólista sa predstaví jeden z najlepších súčasných slovenských huslistov Dalibor Karvay.

Na úvod koncertu zaznie skladba Suite miniature od slovenského dirigenta, hudobného skladateľa a pedagóga Ľudovíta Rajtera (1906-2000), ktorú autor venoval práve Hudobnej mládeži Slovenska. Aj toto dielo odzrkadľuje jeho osobitý vzťah k mladým hudobníkom, vzdelávaniu ktorých sa systematicky venoval dlhé desaťročia. Súčasťou programu bude aj Koncert pre husle a orchester e-mol op.64 Felixa Mendelssohna Bartholdyho a Symfónia č. 7 A dur op.92 Ludwiga Van Beethovena.

V nedeľu 7. augusta návštevníci privítajú Mládežnícky orchester Európskej únie/European Union Youth orchestra (EUYO), ktorý si pripomína 40. výročie svojho vzniku koncertným turné v hlavných mestách členských štátov EÚ. Vďaka predsedníctvu Slovenskej republiky v Rade EÚ jubilujúci orchester začína sériu koncertov pod názvom Capital Sounds v Bratislave. EUYO, pri zrode ktorého stál maestro Claudio Abbado, pôsobí od roku 1976. Má 120 členov a patrí k popredným svetovým orchestrom.

Pod vedením svojho súčasného šéfdirigenta Vasilyho Petrenka orchester uvedie Symfóniu č.1 D dur Gustava Mahlera a Koncert pre dva klavíry a orchester Wolfganga Amadea Mozarta v podaní dua Katie a Marielle Labéque. Sestry Katie a Marielle sú klaviristky, ktoré sa do povedomia publika zapísali dokonalou súhrou a veľkou energickosťou prejavu. Ich talent sa prejavoval už v ranom veku a k medzinárodnému uznaniu dospeli predvedením Rapsódie v modrom Georgea Gershwina. Išlo o prvú nahrávku v oblasti vážnej hudby, ktorá získala ocenenie Zlatá platňa.

Aj na nedeľňajšom otváracom koncerte európskeho turné Mládežníckeho orchestra Európskej únie sa v úvodnej časti opäť predstaví Slovenský mládežnícky orchester, ktorý pod taktovkou Martina Majkúta uvedie Suite miniature Ľudovíta Rajtera.