Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Kultúra

Hvezdáreň v Hlohovci pozýva v sobotu na štyri podujatia pre verejnosť

Ilustračné foto Foto: TASR - Milan Drozd

Na 17.00 h je zaradené videopásmo o výskume vesmíru a získavanie informácií o jeho objektoch detekciou v celom elektromagnetickom spektre s názvom Posolstvo vesmíru – ako ho vidíme a počujeme.

Hlohovec 26. marca (TASR) – Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika v Hlohovci pripravila na sobotu štyri podujatia pre verejnosť. Najprv je to program pre najmenších pozorovateľov oblohy, neskôr pre staršiu mládež a na večer pozorovanie astronomických objektov na jarnej oblohe teleskopom. Konať sa budú iba za priaznivej meteorologickej situácie, hvezdáreň na svojej webovej stránke pri pozvánke odporúča telefonicky si overiť obsadenosť.

O 13.00 a 15.00 h sú na programe Vesmírne cesty. „Program popisuje základy orientácie na nočnej hviezdnej oblohe, základné pohyby Zeme, striedanie bieleho dňa a noci, striedanie štyroch ročných období, striedanie fáz Mesiaca a základné informácie o planétach našej slnečnej sústavy,“ uvádza hvezdáreň, ktorú ročne navštívi okolo 20.000 návštevníkov.

Na 17.00 h je zaradené videopásmo o výskume vesmíru a získavanie informácií o jeho objektoch detekciou v celom elektromagnetickom spektre s názvom Posolstvo vesmíru – ako ho vidíme a počujeme. Od 19.00 h sa potom začne v prípade priaznivých podmienok večerné teleskopické pozorovanie oblohy.

Podujatia tohto druhu patria medzi pravidelné aktivity hvezdárne a ich prostredníctvom sa jej darí zvyšovať záujem o astronómiu i návštevnosť. Jej vznik v Hlohovci ovplyvnil v roku 1957 veľký úspech ľudstva - vypustenie prvej umelej družice Zeme.

Štrnásť rokov fungovalo zariadenie vďaka dobrovoľníkom, v roku 1972 sa stalo Krajskou hvezdárňou pre bývalý Západoslovenský kraj a o 13 rokov neskôr sa začalo s výstavbou planetária. Observatórium má k dispozícii kvalitnú prístrojovú techniku, patrí k nej aj druhý najväčší ďalekohľad na Slovensku. Rozsiahla batéria prístrojov sa využíva pri pozorovaniach v rámci popularizačnej a vedeckej činnosti. Pri hvezdárni svoju činnosť rozvíja Slovenská astronomická spoločnosť pri SAV, zriaďovateľom je v súčasnosti Trnavský samosprávny kraj.