Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Hviezdy svetovej hudby doplní na Jarných BJD slovenská kapela Finally

Ako ďalej uviedla, skupinu Finally založil Eugen Botoš s kamarátmi z konzervatória - s jedným z najlepších slovenských basgitaristov Robertom Vizvárim a gitaristom Martinom Koledom.

Bratislava 20. marca (TASR) - Hviezdy svetovej hudby - basgistaristu Marcusa Millera a britskú legendu Level 42, ktoré budú 24. mája koncertovať na Jarných Bratislavských Jazzových Dňoch (BJD) v Inchebe, doplní slovenská jazz-funková kapela Finally s poprednými slovenskými hudobníkmi Eugenom Botošom, Robertom Vizvárim. TASR informovala Silvia Turnerová, PR manažérka podujatia.

Ako ďalej uviedla, skupinu Finally založil Eugen Botoš s kamarátmi z konzervatória - s jedným z najlepších slovenských basgitaristov Robertom Vizvárim a gitaristom Martinom Koledom. Na Jarných BJD s Finally zahrajú aj slávni americkí hudobníci - saxofonista Eric Marienthal a bubeník Eric Valentine. Skupina zároveň po prvý raz vystúpi so živou dychovou sekciou.

Američan Marcus Miller je jeden z najlepších žijúcich basgitaristov. Hral na šiestich albumoch Milesa Davisa a bol jeho najväčším obľúbencom. Ocenenie Grammy získal nielen ako producent hviezd (Luther Vandross, David Sanborn, Chaka Khan, Wayne Shorter, Miles Davis), ale aj za svoj sólový jazzový album.

Level 42 je legendárna britská jazz-funková skupina. Počas 80. rokov nahrala svetové hity ako Lesson In Love, Running In The Family alebo Guaranteed. Aj ako popové hviezdy si členovia skupiny na čele s Markom Kingom zachovávali inštrumentálnu suverenitu až virtuozitu.

Jarné BJZ sa v máji uskutočnia už po piaty raz. Na predchádzajúcich ročníkoch festivalu vystúpili hudobné hviezdy ako John Mayall či Jeff Beck.