Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

I. FUCHSOVÁ: Vďaka obrne som bola vnímavá už ako dieťa

Irena Fuchsová. Foto: Facebook Irena Fuchsová

Knihu Slovensko - české hovory, v ktorej kládol otázky publicista a vydavateľ Bronislaw Ondraszek, pokrstili soľou. Banáš a Fuchsová sa v novom titule venujú literatúre, politike, medziľudským vzťahom i cestovaniu.

Bratislava 2. februára (TASR) - Knihu rozhovorov s populárnou českou spisovateľkou Irenou Fuchsovou a jej slovenským kolegom Jozefom Banášom prezentovali v stredu (1. 2.) v Bratislave. Novinku Slovensko - české hovory uviedli do života počas Banášovej talkšou Na kus reči. Jej hosťom bola práve Fuchsová, nielen autorka, ale aj najznámejšia česká šepkárka, ktorá v pražskom Činohernom klube spolupracuje s hereckými hviezdami ako Veronika Žilková, Ivana Chýlková, Ondřej Sokol, Ondřej Vetchý či Petr Nárožný.

"Dokáže vypozorovať v živote niečo zvláštne v situáciách, v ktorých si bežný človek vôbec neuvedomuje, že tam je nejaké kúzlo a že tam ešte môže byť aj pointa," komentoval Banáš tvorbu spisovateľky, ktorá má na konte 32 kníh a takmer polstoročie našepkáva známym tváram na javisku. "Nikdy som si nemusela nič vymýšľať. Píšem o živote, píšem o tom, čo máme okolo seba," prezradila autorka, ktorú preslávili ľudské, dojímavé a vtipné príbehy, ale aj erotické poviedky. "Doma sme hovorilo otvorene o všetkom, v rodine sa neriešila žiadna pretvárka, čierny humor sme prevádzkovali všetci od malička a hlavne sme sa veľa rozprávali, a rozprávali sme veľmi otvorene," priblížila svoje spisovateľské korene. Fuchsová je pri divadle od svojich 18 rokov. Pôvodne chcela byť herečkou, ale splniť si detský sen jej znemožnila obrna, ktorú dostala v roku 1954, keď mala štyri roky. "V tej dobe sa proti nej ešte neočkovalo, vidíte jednu z posledných obrnárok," poznamenala s tým, že choroba jej síce predurčila sedavé zamestnanie, ale paradoxne pomohla k spisovateľskej kariére: "Vďaka obrne som bola vnímavá už ako dieťa."

Fuchsová vydáva jednu knihu za druhou. Popritom je stále súčasťou Činoherného klubu a na skúškach napovedá hercom, keď zabudnú text pripravovaných inscenácií. Spolupracuje aj so slovenským režisérom Martinom Čičvákom a našepkávala aj Jurajovi Kukurovi či Emílii Vášáryovej. "Nepoznám českého herca odpovedajúceho veku, ktorý by sa mohol rovnať Jurajovi Kukurovi. A nepoznám českú herečku, odpovedajúceho veku, ktorá by sa rovnala Milke Vášáryovej," vyhlásila šepkárka, ktorá sa s Kukurom stretla pri českej podobe Čičvákovej hry Kukura. "Juraj dokáže oceniť profesionalitu, a dokáže tvrdo ísť po niekom, kto nie je profesionálny, i keď by mal byť, čo ja osobne schvaľujem," dodala rodáčka z Kolína, ktorá svoju prvotinu Divadelní vejšplechty vydala v roku 2001. Počas bratislavskej talkšou pri téme česko-slovenské vzťahy zložila poklonu tiež slovenským mužom: "Slováci majú v sebe šmrnc a šarm, sú galantnejší ako Česi. A to nehovorím len ja."

Knihu Slovensko - české hovory, v ktorej kládol otázky publicista a vydavateľ Bronislaw Ondraszek, pokrstili soľou. Banáš a Fuchsová sa v novom titule venujú literatúre, politike, medziľudským vzťahom i cestovaniu. Riešia aj materializáciu západnej civilizácie, dodržiavanie tradícií či fungovanie súčasnej rodiny. "Spontánne som im cez internet posielal otázky a čakal odpovede. Naivne som si myslel, že to bude trvať mesiac - dva, ale potom som si podľa odpovedí uvedomil, že ani to zadávanie otázok nie je jednoduché. Celkovo to trvalo dva roky," povedal ku genéze knihy jej autor. "Aby to nebolo monotónne, základné témy sú predelené ich blogmi, publicistickou činnosťou, životopismi. Myslím si, že táto koncepcia by mohla byť pre čitateľov lákavá," doplnil pre TASR Ondraszek z vydavateľstva Beskydy.

V apríli sa chystá v Českej republike vydať Banášov úspešný titul Idioti v politike. "Teším sa z toho. Čechom gratulujem, bude to veľká chvíľa pre český národ. Podtitulom tej knihy je myšlienka bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana - Politika je druhé najstaršie remeslo na svete, a veľmi sa na to prvé podobá," rozosmial Banáš prítomných v závere talkšou, ktorú uzavrela odkazom pre slovenský národ Irena Fuchsová: "Robím, čo môžem, aby naše vzťahy boli čo najlepšie."