Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

I. Piačka má v Bratislave výstavu filmových a erotických malieb

Ilustračné foto. Foto: http://www.galleryslovakia.sk/

Podľa kurátorky výstavy Barbary Brathovej charakteristikou Piačkovych obrazov je nahá ženská figúra bujných tvarov a erotické vášne.

Bratislava 6. apríla (TASR) – Nový cyklus obrazov s názvom Film noir predstavuje maliar Igor Piačka vo výstavných priestoroch Divadla Malá scéna STU v Bratislave, kde expozícia potrvá do 14. mája.

Obrazy Psycho, Body and Soul, Blue Velvet, The Big Sleep, Detour, Zrod hviezdy, Jazda na tigrovi, Bozk, Ossessione, Rok kohúta či cyklus Únos Európy sú figuratívne, prevažne veľkoplošné diela. Výnimkou je malý tohtoročný Autoportrét.

Podľa kurátorky výstavy Barbary Brathovej charakteristikou Piačkovych obrazov je nahá ženská figúra bujných tvarov a erotické vášne.

"Keď som bol malý chlapec kreslil som beštie, tigre, levy. V puberte ma viac začali zaujímať ženy, a to trvá. Vnímam ich, že sú silnejšie ako muži, obdivujem, že viac vydržia, viac zvládnu. Mňa skolí teplota 37 stupňov, im to neprekáža. Zaujíma ma erotika, medziľudské vášne, vzájomné vzťahy. Preto maľujem rôzne objatia, aj otca so synom. Sú to reálne obrazy. Moju hlavnú modelku mi dodala manželka, je to jej bývalá žiačka," na vernisáži sa vyznal autor.

Igor Piačka sa narodil v Třebíči (1962). V Bratislave študoval v rokoch 1983-1989 odbor voľnej grafiky a knižnej ilustrácie u profesora Albína Brunovského na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU). Absolvoval študijný pobyt v Royal Academy of Fine Arts v belgickom Bruseli (1987 – 1988). Bol odborný asistent na VŠVU, kde viedol kurz figurálnej kresby na katedre grafiky (1990 – 2003). Odvtedy pôsobí ako voľný umelec.

Za sebou má vyše 100 autorských a dvojnásobný počet kolektívnych výstav po celom svete. Venuje sa maľbe, kresbe, grafike, tvorbe ex libris, knižných ilustrácií a návrhom poštových známok. Za to získal vyše 40 domácich a medzinárodných ocenení. Je zastúpený v mnohých domácich i zahraničných galériách, múzeách a súkromných zbierkach.