Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Iconito s folklórnym súborom Zemplín vydali dvojalbum Korene

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Podobne ako projekt Korene aj album je venovaný šiestim folklórnym regiónom a častiam Slovenska – Myjave, Podpoľaniu, Horehroniu, Kysuciam a Terchovskej doline, Goralom a Zemplínu.

Bratislava 19. decembra (TASR) – Slovenská skupina Iconito a Folklórny súbor Zemplín vydali dvojalbum Korene s ľudovými skladbami v modernom šate. Venovaný je rovnomennému projektu, ktorého cieľom je poukázať na dominanty a rôznorodosť jednotlivých regiónov Slovenska inak.

Autori upozorňujú, že piesne na dvojalbume nie sú iba "recykláciou" hitov popovej kapely ozvláštnených ľudovými úpravami. "Výsledkom je prezentácia osobitého štýlu kapely prepojeného s ľudovou hudbou FS Zemplín," dodávajú k albumu, na ktorom je 29 prerobených ľudových skladieb do formy populárnych piesní. "Piesne sú upravené tak, aby aj človek znalý folklóru nadobudol pocit, že nevychádzajú z pôvodnej ľudovej tvorby, ale, naopak, vznikli ako populárne piesne s odkazom na tradíciu," dodávajú autori.

Podobne ako projekt Korene aj album je venovaný šiestim folklórnym regiónom a častiam Slovenska – Myjave, Podpoľaniu, Horehroniu, Kysuciam a Terchovskej doline, Goralom a Zemplínu. "Album je zároveň soundtrackom celovečerného predstavenia projektu Korene v plnom hudobnom rozsahu. Niektoré z piesní sú preto inštrumentálne hudobné podklady pre choreografie," dodáva PR manažérka Jana Trellová.

Skladba Ja bývam na jame, ty bývaš na vŕšku patrí v rámci projektu a albumu pod blok Podpoľanie. Vychádza z pôvodne ľudovej piesne, ktorú upravili do duetu. "Všetky skladby v rámci projektu vysoko štylizujeme, meníme a upravujeme do podoby populárnych piesní. Pôvodná pieseň bola teda výpoveďou dievčiny z podpolianskeho kraja o nenaplnenej láske. V minulosti bolo časté, že si rodiny dohodli plánované manželstvo. Rovnako tak bolo častým javom odchod mládencov na vojny, ktorí sa so svojimi frajerkami v mnohých prípadoch lúčili už navždy," objasňuje Kristián Dufinec z Iconita k pôvodnej dievčenskej piesni, ktorú upravili na duet pre mužský a ženský hlas.

"Celý príbeh sa odohráva v hlave nášho mládenca. Dej videoklipu je akousi predstavou, ktorá sa deje v jeho hlave. Sólo spev je v podaní nášho klávesáka Silva Michalenka a tanečnice FS Zemplín Diany Papcunovej," uzavrel Dufinec.





Video Ja bývam na jame, ty bývaš na vŕšku: www.youtube.com/watch?v=7vI7eobGRjI