Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Kultúra

Tanečného divadlo Ifjú Szivek predstaví osobnosť Györgya Martina

Na archívnej snímke vystúpenie maďarského tanečného divadla Ifjú Szivek. Foto: TASR - Dušan Hein

Odborným konzultantom autorov pri príprave inscenácie boli Jolán Borbély, vdova po Györgym Martinovi, a jeho syn Péter Éri.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Dielu a osobnosti Györgya Martina, doteraz najvplyvnejšej osobnosti maďarského výskumu ľudového tanca, je venované nové predstavenie Tanečného divadla Ifjú Szivek. Inscenácia, ktorej témou sú zbierky a výskumy budapeštianskeho etnochoreológa v Československu, má byť súčasťou pripravovanej trilógie. Divadlo v stredu vyráža na dvojtýždňové turné po Slovensku.

"Pochopenie súvislostí tradičnej tanečnej kultúry strednej Európy dodnes nie je možné bez poznatkov a záverov získaných vďaka obsiahlej vedeckej činnosti Dr. Martina," poznamenávajú tvorcovia celovečernej choreografie, ktorá sa má zaoberať výskumom etnochoreológa v maďarskom, slovenskom, ale aj v moravskom prostredí.

Odborným konzultantom autorov pri príprave inscenácie boli Jolán Borbély, vdova po Györgym Martinovi, a jeho syn Péter Éri.

Predstavenie je prvou časťou trilógie o Martinovi. "Už prípravná fáza a výskumná práca potrebná k predstaveniu boli neskutočne zaujímavé. Prekvapil ma príbeh napríklad tancom ilustrovanej vedeckej prednášky Martina a Kodálya v Gottwaldove, terajšom Zlíne. Ten väčší kus práce nás ešte len čaká," uviedol Dušan Hégli, autor trilógie.

Ako informuje Ifjú Szivek, kolektív vyráža na celoslovenské turné s 18 predstaveniami inscenácie Kukučie vajíčko 2. Sláčikové kvarteto divadla uvedie 16. novembra nový koncert s názvom V bratislavskej tónine. Obecenstvo si môže počas jesene v Bratislave na Mostovej 8 pozrieť aj inscenáciu Barbaro.