Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

IMT Smile a Lúčnica pripravujú veľkolepé spoločné predstavenia

Na snímke zľava choreograf a režisér Ján Ďurovčík, skladateľ a líder IMT Smile Ivan Tásler, umelecký vedúci a choreograf Lúčnice profesor Štefan Nosáľ, riaditeľ Lúčnice Marián Turner a tanečnice z Lúčnice. Foto: TASR/Jakub Kotian

V celej 66-ročnej histórii Lúčnice je to len druhýkrát, čo sa súbor podujal na podobnú spoluprácu.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Netradičné spojenie hudby, tanca, krásy a energie prinášajú predstavenia kapely IMT Smile a umeleckého súboru Lúčnica. Najúspešnejšia slovenská koncertná kapela spojila svoje sily s legendárnym súborom a spoločne odohrajú v predvianočnom období veľkolepé predstavenia.

Kapela IMT Smile na čele s frontmanom Ivanom Táslerom sa spojila s naším medzinárodne úspešným umeleckým súborom Lúčnica a pripravujú spoločný hudobno-tanečný projekt. Fanúšikom sa predstavia 13. decembra v bratislavskej Incheba Aréne a 18. decembra v košickej Steel Aréne. Na jednom pódiu predvedú to najlepšie zo svojej dlhoročnej tvorby, ale i viaceré hity IMT Smile v netradičných, nových úpravách s orchestrom, speváckou skupinou Lúčnice a s choreografiami umeleckého vedúceho Lúčnice Štefana Nosáľa. To všetko pod taktovkou režiséra Jána Ďurovčíka, ktorý bol v minulosti taktiež členom Lúčnice. Náznaky tejto spolupráce sa začali črtať už pred rokom, kedy IMT Smile obsadili do svojho videoklipu ku skladbe S.O.S. práve krásne tanečnice z Lúčnice.

Po 20 rokoch spojenie ľudového tanca s rockovou muzikou

TNa snímke zľava choreograf a režisér Ján Ďurovčík, skladateľ a líder IMT Smile Ivan Tásler, umelecký vedúci a choreograf Lúčnice profesor Štefan Nosáľ a riaditeľ Lúčnice Marián Turner.
Foto: TASR/Jakub Kotian
V minulosti podobné spojenie absolvovala Lúčnica s kapelou Elán. Po 20 rokoch čaká na fanúšikov spojenie ľudového tanca a hudby s rockovou muzikou opäť. V celej 66-ročnej histórii Lúčnice je to len druhýkrát, čo sa súbor podujal na podobnú spoluprácu.

"Verím, že to spojenie bude mať význam, že to nie je len hudobno-tanečné spojenie, bude to o niečom viac, o národnej hrdosti, o slovenskej histórii, o silných emóciách a energiách. Toto ma na tomto projekte láka, spojenie, ktoré chystáme už rok a pol a už teraz sa ho neviem dočkať," povedal pre TASR líder kapely IMT Smile Ivan Tásler.

Režisérom spoločného projektu týchto súborov bude Ján Ďurovčík. "Mám k obom telesám neskutočný vzťah, rovnako k obom lídrom týchto telies, u profesora Nosáľa je to niečo iné, lebo je to môj učiteľ, mentor, vážim si to, že už dvadsať rokov mi vkladá dôveru, že režírujem jeho programy. Rovnako je to s IMT Smile, jednoducho tú kapelu zbožňujem, síce v rockovej oblasti, ale patria ku klenotom tohto národa, sú emoční, rytmickí, tvárni, urobiť takýto program je famózne, veľká výzva," doplnil pre TASR.

Na netradičné spojenie rocku a folklóru pozerá s optimizmom aj riaditeľ Lúčnice Marián Turner: "Sme presvedčení, že toto spojenie bude úspešné. Overili sme si to na spontánnej akcii, ktorú sme mali. Bol to aktív Lúčnice na jar minulého roku, kde boli IMT Smile našimi hosťami a prekvapením pre súbor. Veľmi dobre sme sa zabavili, naši členovia poznajú ich piesne a boli nadšení, postupne sa všetci presunuli na javisko. Tam vznikla aj prvá myšlienka spoločného projektu, tak vznikol aj videoklip k piesni S.O.S., ktorý mal úspech. Myslím, že nový program má logiku práve v tom, že obidva súbory vychádzajú z tradičnej tvorby, obidva sú založené na slovenskej kultúre. Síce v odlišných žánroch, ale práve to bude pri tomto prepojení zaujímavé."

Fotogaléria: IMT Smile a Lúčnica pripravujú veľkolepé spoločné predstavenia